Криза

Марина Чигоја
Криза

Привреда остављена на милост и немилост догађајима на свјетској економској позорници, армија људи која са зебњом прати шта ће се десити са њиховим штедним улозима у еврима, кредити никад скупљи и никад неприступачнији обичним "смртницима", неизвјесност на сваком кораку...

Овако би се отприлике могла описати стварност становника БиХ. 

Ко је кривац за овакво стање? Криза која погађа читав свијет или можда велике заслуге за нимало свијетлу стварност грађана БиХ имају и домаћи представници власти који већ годинама не чине ништа на побољшању живота својих грађана?

Aко питамо политичаре, одговор ће, наравно, бити да је криза узела данак много већим и моћнијим економијама и да се једноставно морамо помирити са чињеницом да је она стигла и овдје.

Истина, криза јесте погодила читав свијет и било би потпуно нереално очекивати да нас заобиђе, али исто тако, нереално је истицати и користити само кризу као једини изговор за катастрофално стање у земљи.

Јер, чињенице су, чини се, ипак, мало другачије. Да ли је криза у еврозони крива што БиХ више од годину послије избора нема формирану извршну власт? Да ли је иста та криза крива што нам је снижен кредитни рејтинг? Да ли је неизвјесна судбина евра крива и што већ годинама тапкамо у мјесту без икакве идеје и жеље да се огроман број оних који завршавају факултете и попуњавају мјеста на бироима запосле? Не, наравно да није!

Па није ли БиХ и прије кризе била погодно тло за пласирање кредита по каматним стопама које су међу највишим у Европи? Истина, овдје је криза допринијела томе да сада немамо никаквог кредитирања, јер је с обзиром на услове које банке траже од клијената кредит сада готово немогуће добити.

Економисти упозоравају да би у нова задужења, без обзира на то за шта она била, требало ићи јако опрезно. Наравно, уколико су та задужења уопште могућа, с обзиром на претходно поменуте услове банака.

Шта онда радити и како преживјети кризу, питање је на које је све теже дати одговор, а што избјегавају и највећи економски мозгови данашњице.

Додатним стезањем каиша, можда? Изгледа да нам је само то још преостало. Па док иде, иде!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана