Криза

Милош Васиљевић
Криза

Криза, термин који се никад више није употребљавао на нашем подручју, доживјела је свој врхунац тако да нема дана да тај термин не попуњава новинске колоне, а није заобишао ниједну пору друштва.

Најизраженија је у привреди, а то су на својој кожи осјетили и радници који морају да се задовоље са платама, те да у највећем дијелу случајева забораве на 13. плату, регрес, зимницу и остале бенефите који су, и не тако давно, били нормалност и свакодневица у нашој земљи. На 13. плату рачунали су запослени као на бонус, са којим могу прославити славу или Божић, отићи на море или зимовање или регистровати аутомобил. Сада ће, за све ове ствари, морати да одвајају од редовних 12 мјесечних примања. Ако су редовна.

Конкретно, тај вид награде био је уједно и сатисфакција за раднике да су имали успјешну годину са позитивним билансом и  успјешним пословањем, али због отежаних услова рада и смањеног обима посла у привредним друштвима они који су посљедњих година награђивали раднике данас не намјеравају да наставе ту праксу.

Привредници радницима објашњавају да на 13. плату, између осталог, не могу рачунати ни због турбуленција  у свијету и неизвјесне ситуације.

Иако статистика најчешће буде као бикини, пуно открива а ништа не показује, сада овдје није такав случај. Наиме, само 20 послодаваца у Српској добру продуктивност, залагање и труд наградиће 13. платом, божићницом или регресом што је, сагласни су сви за похвалу у турбулентним временима. Да ли ће још нека фирма своје раднике почастити одређеном стимулацијом, видјећемо до краја године.

С друге стране, у неким предузећима као што су “Жељезнице Републике Српске” (ЖРС) радници страхују и за 11. и 12. плату.

Наиме, обустава транспорта руде додатно је пољуљала стање у ЖРС. Оно што је једино извјесно, а што је олакшање за жељезничаре, јесте то да ће на њихове рачуне лећи плата на новембар, а све даље биће под знаком питања.

Почела је сезона слава, на прагу смо и Нове године и Божића, а у случају да само једна плата закасни радници који је зарађују на пругама тешко ће празнике на достојанствен начин обиљежити. Ипак, не желе ни да разматрају сценарио да ће празнике дочекати кратких рукава и танких новчаника.

Било како било, тешка година је на измаку, обиљежена кризама и проблемима, посебно на међународном плану, а које су се касније рефлектовале и на нашу земљу.

Ипак, још се радници потајно надају да ће се традиција наставити те да би их послодавац могао обрадовати почетком идуће године, јер по старој народној, нада посљедња умире.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана