Криза тјера на пијанство

Маријана Миљић Бјеловук
Криза тјера на пијанство

Ако нешто не буде урађено по питању сузбијања инфлације, поготово цијена основних животних намирница, грађани ће се вјероватно окренути већој потрошњи алкохола, саркастично су поручили стручњаци.

То у преводу значи да ће се код нас грађани тек окренути конзумирању   алкохола, јер за више од годину, колико су суочени са растом цијена основних животних намирница, власт ништа није урадила да би олакшала бар мало рачуницу по питању набавке хране.

Прије само два дана они за које су грађани гласали на октобарским изборима рекли су јасно и гласно “не” укидању акциза на гориво и смањењу ПДВ-а на основне животне намирнице. Тако да су и те мјере, на које смо потрошили више од годину, пале у заборав и више о њима нећемо причати, бар не до  нових избора. Нећемо ми тако дуго ни чекати на обећања о смањењу пореза како би појефтинила храна, јер је већ идуће године заказана нова изборна трка. А та празна прича показала се и више него добра за убирање поена и уваљивање у фотеље у разним нам институцијама. 

Дакле, више од годину  протраћено је на приједлоге за појефтињење горива и хране, такмичила се власт и опозиција ко ће бити бољи и понудити мању стопу пореза па смо са пет одсто ПДВ-а пали и на нулу.  На тој нули смо симболично и остали, јер је то резултат разних састанчења, засједања једног и другог парламента и ко зна све којих комисија на нивоу БиХ.

Амандмане су на предложена рјешења избацивали посланици и делегати као из рукава, јер је, гле чуда, требало побољшати законска рјешења. Требало, да би на крају, власт је поручила да од тога нема ништа и као оправдање за то користе статистички податак да инфлација успорава. Успорава можда код њих јер немају проблема по питању набавке хране, док грађани и даље у маркетима тргују на грам и комад.

Статистичке бројке показују и да једино алкохол и дуван, али и одјећа и обућа одолијевају вирусу инфлације, тако да по том питању, бар код нас, нема оскудијевања.

С обзиром на то да је БиХ земља у коју годишње буде увезено на стотине хиљада тона алкохола, нема сумње да ће нам тек у овој кризи из иностранства стићи “море” разних алкохолних и безалкохолних пића. Јер и према тврдњама  стручњака свака криза иза себе оставља талас стресова психичке природе, па у таквим случајевима људи реагују на различите начине, а један од њих је прекомјерно конзумирање алкохола.

Томе стресу доприноси и власт, јер ништа није урадила да би олакшала муке грађана ове напаћене земље. За читаву годину једино што су од њих добили су празна обећања, што су без имало стида и срама у уторак у Дому народа Парламента БиХ и потврдили када су гласно рекли не појефтињењу горива и хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана