Криза и послије кризе

Марина Чигоја

Изјаве већине економских аналитичара и политичара у Републици Српској да ће ова година, у економском смислу, бити и те како изазовна, свакодневно се обистињују.

Иако је економска криза већ неколико година присутна на овим просторима, РС је чини се, до ове године колико-толико одолијевала ударима који су погодили и много развијеније земље.

Раст индустријске производње, који смо имали током прошле године, у овој је нагло почео да пада, па се тако дешава да, данас, први пут у посљедњих десет година, имамо негативну стопу индустријске производње. Најновији подаци Завода за статистику говоре да имамо и пад бруто домаћег производа у првом кварталу.

Очигледно је да економски показатељи у првих неколико мјесеци у РС нису нимало охрабрујући и да траже врло јасан одговор и акцију власти.

Правце којима се треба кретати да би нови талас економске кризе што мање запљуснуо економију Српске, у петак је разматрао Сенат РС.

Сенатори су констатовали да је РС још увијек у стању ликвидности и да њене краткорочне ни средњорочне обавезе нису угрожене.

Буџет РС до сада је редовно измиривао све своје обавезе, а да би се такво стање задржало и у будућности, можда би се требало повести рачуна о висини дуга РС и размислити о неким новим уштедама. Најављена ревизија рада републичких агенција и укидање оних за које се испостави да су непотребне, а таквих сигурно има, допринијело би и уштедама.

Једна од основних сугестија Сената које ће упутити институцијама Српске је изналажење нових мјера за подстицање запошљавања, стварање повољнијих услова за инвестирање и јачање бриге за најсиромашније.

С обзиром на то да је врло тешко прогнозирати до када ће криза трајати, а многи сматрају да ће се она и даље продубљавати, јасно је да нас у скорије вријеме не очекују неке много повољније прилике. Напротив, можемо очекивати и даље повећање незапослености, с обзиром на то да се враћа и знатан број наших људи који су радили у иностранству и који су тамо остали без посла.

Због тога се од Владе РС очекује да што прије изнађе одговарајуће мјере за помоћ привреди и рјешавање проблема огромног броја незапослених. Сигурно је да се рјешења не могу очекивати преко ноћи и да су у кризи и много развијеније земље од РС, али сигурно је да акција мора бити тренутна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана