Криза и мигранти

Вељко Зељковић

Мигрантска криза у Босни и Херцеговини узима све више маха и пријети да поприми катастрофалне димензије. А власт, ко власт. Прво су игнорисали проблем. Онда су рекли да све држе под контролом. А када је загустило, сви “јунаци ником поникоше и у црну земљу погледаше”.

Број избјеглица који сваким даном пристижу у БиХ је све већи. А рјешења ни на видику. Гдје их смјестити? Шта са њима учинити, поготово у ситуацији када све више земаља затвара своје границе?

“Имам рјешењеееее...!”, говорио је све донедавно министар безбједности БиХ. Пријетио је и подизањем тужби онима који се дрзну да не приме мигранте. А онда... Нестаде. Попут магле. Пропаде у црну земљу. Ни трага, ни гласа од госн. Мектића.

Усвојене стратегије и планови падоше у ладну воду.

Не показа се, али ни не доказа, ни предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић. Не брине што власти у Цазину, Бихаћу и Бос. Петровцу почупаше косу, јер не знају шта чинити.

Умјесто да оде и посјети ове градове и све очајније локално становништво, Звиздић је из удобне фотеље у Сарајеву поручио како није у плану затварање граница. Да то није опција. Заборавио је само да каже, а шта јесте! 

Ни представници ЕУ се нешто нису претргли у помоћи. Као и горе поменути, тек јаки на ријечима. Много обећања, а она лудом радовање. Мало ћебади, шатора... И то је то. Да се људи не смрзну на плус 40.

Исте те европске демократе одбише да финансијски подрже градњу кампа у околини Бихаћа, јер је та локација, како су појаснили, преблизу граници. Ова њихова реченица можда и најбоље илуструје какви су планови европских властодржаца - да подручје Балкана претвори у један велики миграциони центар.

И власти у БиХ све то нијемо посматрају. Ионако мигранти неће никуд побјећи. Из Цазина, Бихаћа и Бос. Петровца сигурно неће, јер немају куда. Хрватска је затворила границе. И Словенија је то урадила. Аустрија разматра ту могућност, а Мађарска је чак подигла бодљикаву жицу на својој граници.

То што је могућа права хуманитарна катастрофа, изгледа да никога не брине. Уосталом и зашто би, вријеме је годишњих одмора.

Не брине их ни безбједносни аспект, све чешћи сукоби локалног становништва и миграната, али ни подаци појединих безбједносних служби, у којима се упозорава како се ради о добро осмишљеној операцији под кодним именом “Избјеглице”, а иза које наводно стоје неформални центри моћи. Крајњи циљ је, како су истакли, стварање “Балканског калифата”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана