Криза и луксуз

Ведрана Кулага
Криза и луксуз

Економска криза, чије се посљедице још осјећају широм свијета, показала је да разлике између богатих и сиромашних постоје и када се свима "смркне". Док једни грцају у дуговима и спајању краја са крајем, постоје и они у БиХ који кризу преживљавају частећи се ситницама - "фераријима".

Док је за велику већину у БиХ криза заиста криза, мањини је била прилика да купе себи нову играчкицу вриједну "само" неколико стотина хиљада марака и уживају у луксузном животу.

Статистички подаци су показали да је лани у БиХ регистровано више од 3.700 нових аутомобила, а многима међу њима цијена прелази и 100.000 марака. У Републици Српској је лани регистровано 926 нових аутомобила, у ФБиХ 2.653, а у Брчко дистрикту 88.

Има се, може се!

Богаташима у БиХ најпривлачнији су били најновији модели "поршеа" и "ферарија" који коштају неколико стотина хиљада марака.

С обзиром на то да је просјечна плата тек нешто виша од 800 марака, просјечан грађанин БиХ за један скупоцјени аутомобил морао би да ради 12 година и то под условом да ништа не једе, не плаћа стан, нити троши и једну марку на "глупости".

Сматра се да је скуп и брендиран аутомобил постао знак престижа и моћи новокомпонованих бизнисмена за које се може поставити питање на какав су начин дошли до новца. Којим послом се неко у БиХ треба бавити да би могао да заради за вожњу аутомобила од неколико стотина хиљада марака? Неминовно се намеће закључак или да је ријеч о појединцима чија је породица већ генерацијама добростојећа и заиста има гомилу новца, или да је ријеч о новцу стеченом мутним радњама.

Како било, постоји нешто што се зове "култура трошења", а то би значило да не купујете оно што вам заиста не треба или оно што нећете искористити на најбољи начин. Aко се узме у обзир да је у БиХ "елита" спорна, те да скоро нема пута која није прошаран рупама, ето и одговора на питање шта ће Босанцу "ферари".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана