Кривични закони

Горан Маунага

Ако "случај Мактоуф" буде окончан позитивно за овог Ирачанина, ни Суд БиХ, а посебно судови у ФБиХ неће више моћи спроводити досадашњу накарадну судску праксу. И не само то, суочиће се и са милионским одштетним захтјевима неправедно осуђених

Већина осуђеника за кривично дјело ратних злочина којима је у Суду БиХ суђено ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ, ускоро се могу надати, оправдано, дугоочекиваној правди.

Бројне пресуде које је донио Суд БиХ могле би да падну у воду послије 12. децембра за кад је заказано изношење завршних ријечи пред Великим вијећем Европског суда за људска права у Стразбуру по апелацији Абдуладхима Мактоуфа против БиХ. Послије изношења ставова страна у поступку, можемо очекивати одлуку, највјероватније у јануару. Тада ће сви који су осуђени по КЗ БиХ моћи да се жале на пресуде и траже обнављање поступка и суђење по КЗ СФРЈ.

За тај дан живе нарочито они који су кажњени са више од 15 или 20 година затворске казне, јер КЗ БиХ прописује казну и до 40 година затвора, док КЗ СФРЈ, који је блажи и који је важио у вријеме извршења кривичног дјела, каже да највиша казна за кривично дјело ратног злочина износи 20 година.

Додуше, КЗ СФРЈ је прописао и смртну казну, а на основу те одредбе у БиХ су и тврдили да је "КЗ БиХ блажи", са чим се нико од осуђеника, ни правних стручњака не слаже.

Посебно због тога што се правници широм Европе ишчуђавају пракси коју је Суд БиХ годинама користио да осуђује Србе. Наравно, све је рађено уз "амин" изабраних странаца, који су у Суд и Тужилаштво БиХ и доведени да би правни систем БиХ, ионако слабашан, још више унизили, а припаднике једног народа - српског, жигосали као главне кривце за све ратне недаће.

Сама чињеница да у предмету Абдуладхима Мактоуфа против БиХ одлучује Велико вијеће Европског суда за људска права показатељ је да се ради о преседану у судској пракси и да ће у "случају Мактоуф", с обзиром на то да је то приоритетно питање ретроактивне примјене закона, бити заузет став прихватљив за све чланице Европске конвенције.

С друге стране, користећи празан простор до пресуде Европског суда за људска права, Федерација БиХ је на мала врата почела да уводи праксу Суда БиХ и у кантоналним судовима одлуке доноси на основу КЗ БиХ. 

Ако "случај Мактоуф" буде окончан позитивно за овог Ирачанина, ни Суд БиХ, а посебно судови у ФБиХ неће више моћи да спроводе досадашњу накарадну судску праксу. И не само то, суочиће се и са милионским одштетним захтјевима неправедно осуђених.

Стога су све очи упрте у 17 судија Великог вијећа Суда у Стразбуру.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана