Кривични циркус

Свјетлана Шурлан

Циркус приликом доношења различитих закона, правилника, уредби и других прописа у институцијама БиХ није непознат начин понашања.

Најновији је на сцени у вези са измјеном Закона о кривичном поступку и Закона о обавјештајно-безбједоносној агенцији БиХ.

Све је покренуо Уставни суд БиХ који је оспорио одредбе о неограниченом праћењу и прислушкивању особа осумњичених за тероризам и друга тешка кривична дјела.

Измјене потребних закона урадили су Министарство безбједности БиХ и Министарство правде БиХ, а наводни договор о усвајању измјена два закона у пакету пао је на сједници Савјета министара БиХ.

Прошао је само Закон о ОБА, који је први наступио пред министрима и тако наставио турнеју ка већем циркусу, односно Парламенту БиХ.

Не добивши подршку министара, Закон о кривичном поступку на наступ у Парламент је упућен путем посланика ХДЗ-а, али тамо има и конкуренцију, односно измјене упућене од стране СДА.

Да комедији нема краја потврђује и могућност да један буде разматран на сједници Дома народа, а други на сједници Представничког дома и да, иако имају различит садржај, буду усвојени. Уз то, у парламентарну процедуру стићи ће им и закон који се тиче ОБА који праћење и прислушкивање регулише на сасвим другачији ни додатно закомпликовати наступ цјелокупног циркуса.

За вријеме ових играрија, могућ је и нови наступ Уставног суда БиХ који је најавио да ће на једној од идућих сједница укинути спорне одредбе Закона о кривичном поступку.

Суд овим потврђује да је и он спреман да покаже своје циркуске способности и додатно закомпликује стање у ионако несређеним институцијама које примјењују поменута два закона.

С обзиром на то да је у питању праћење и прислушкивање особа осумњичених за тероризам и друга тешка кривична дјела, треба се надати да и њима неће пасти на памет да искористе циркус за "циркус".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана