Криви смо!

Драгана Орловић

У нормалним земљама, када медији аргументовано пишу, они који злоупотребљавају јавни новац бивају смијењени и процесуирани. Када медији слажу, онда они иду на суд. Неријетко и сами носиоци најодговорнијих функција у медије пласирају доказе о нечијим криминалним дјелима и тако припремају јавност за његову смјену или процесуирање

Некако се чини да су пензионери дио популације која увијек нешто чека... Било да жељно ишчекују поштара да им закуца на врата и донесе пензију, било да у редовима у банци испред шалтера стоје како би платили рачуне, или чекају унуке и дјецу да им наврате викендом у посјету.

Ових дана пензионери опет чекају, а њихове очи су упрте у Дом пензионера Бањалука. Дом који би требало да буде и њихов дом, да игром случаја или, боље речено, игром једног човјека није постао "хотел са пет звјездица". Хотел који је изграђен парама из буџета РС и то не малим, више од пет милиона.

В. д. директора Дома пензионера Бањалука Илија Вујичић на непознат начин постављен је на чело Дома. Конкурс за избор директора прекинут је оног тренутка када је утврђено да он не испуњава услове, јер нема адекватну школску спрему. Вујичић је постављен за в. д. до даљег, јер је то најдужи мандат без ограничења.

Већ на самом почетку директорске "каријере" у Дому, постао је медијска звијезда у региону након што је откривено да се налази у морбидном сукобу интереса. Наиме, Вујичић је истовремено и власник погребног предузећа "Флор", које има уговор са клијентима Дома о сахрањивању и подизању надгробних споменика. Тако Вујичић, као директор Дома, сахрањује клијентелу и подиже јој споменике. Три у један!

Вујичић је све то демантовао и у старту оптужио новинаре да измишљају и пишу "неке циљане теме". И онда се опет све стишало, све до тренутка док Илија на 23 становника, колико пензионера има у папрено скупом дому, није примио у радни однос 31 лице и то без конкурса.

Да буде још скандалозније, помоћник министра рада и социјалне заштите РС у томе не види ништа спорно, јер је Илија то уредио унутрашњим правилником по којем није потребан конкурс за запошљавање?!

Није познато ни ко уопште контролише рад директора Дома и ко је у Управном одбору. Наводно је и тај орган привремен.

Као што није познато на основу чега је ИРБ РС, Дому који послује тек неколико мјесеци дао кредит од 300.000 КМ за куповину хране и огрева и како то да ИРБ може давати кредите за текућу потрошњу?

Није Вујачић једини који је функцију у јавној установи схватио као приватно предузеће, да може да ради шта хоће и да нико не смије о томе да пита. A камоли да пише! Зато данас каже да је спреман да понуди оставку, јер се против њега води "медијска хајка" иза које стоји "налогодавац".

Да, да, добро сте чули! Неће се повући због незаконитих радњи које је учинио и чини, него због тога што медији о томе пишу. A чим се усуде да пишу, то је хајка.

У нормалним земљама, када медији аргументовано пишу, они који злоупотребљавају јавни новац бивају смијењени и процесуирани. Када медији слажу, онда они иду на суд. Налогодавац медијима је јавност и одговорност према јавности.

Неријетко и сами носиоци најодговорнијих функција у медије пласирају доказе о нечијим криминалним дјелима и тако припремају јавност за његову смјену или процесуирање.

Aли, далеко смо ми од нормалних демократија у којима потпуна јавност у пословању корупцију смањује на најмању мјеру.

И на крају, остављамо јавности и пензионерима да процијене чија је (не)одговорност овдје у питању, медија или директора Дома пензионера. Aко се Ви, господине Вујичићу, слажете, наравно?!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана