Критика или притисак

Жељка Домазет

Од оснивања Суда и Тужилаштва БиХ, ове двије правосудне институције којима се придружио и Уставни суд БиХ, у јавности су се појављивале тврдње да су оне под великим утицајем одређених политичких структура у БиХ, али и оних из кругова међународне заједнице.

Без обзира на то колико се ове правосудне институције одупирале оваквим тврдњама, чињеница је такође да су се у њиховим судским клупама водили дуги политички процеси против великог броја значајних политичких личности, који су се завршавали ослобађајућим пресудама.

С друге стране позната је и чињеница да су Суд и Тужилаштво БиХ институције међу којима баш не влада велика слога и није ријеткост да су се у јавности, како вербално тако и путем медија, водили велики обрачуни између челних људи ове двије правосудне институције. Недавно је и предсједник Суда БиХ Медџида Кресо јавно тврдила да у БиХ постоји правосудна мафија, да из Тужилаштва БиХ стижу оптужнице које су непотковане и лоше припремљене, да постоје предмети који се у ладицама држе све док не застаре, док је из Тужилаштва БиХ Горан Салиховић бранио институцију на чијем је челу, тврдећи да је тужилаца мало, да им фали средстава и да је ријеч о институцији коју сви нападају и покушавају да изврше утицај на њу.

Без намјере да тврдимо да ли су или нису у праву Суд и Тужилаштво БиХ када тврде да се на њих покушава извршити политички притисак, стоји чињеница да су у одређеним случајевима промптно дјеловали, неке форсирали без икаквог ваљаног утемељења, а друге остављали са стране да их прекрије прашина времена.

Чињеница је исто тако да на сваку критику бурно одговарају да је ријеч о притисцима и мијешању у независност рада правосуђа.

Да ли се хапшење кандидата СББ-а за министра транспорта и комуникација Бакира Даутбашића у тренутку када је предложен за ову функцију случајно поклопило са истрагом коју води тужилаштво и да ли му је Суд БиХ основано одредио притвор или је све скупа урађено по нечијем налогу, показаће и истрага и даља судбина његове позиције у том министарству.

Кад се ствари сложе, објелоданиће се у чијим скутима спава правда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана