Криминална мрежа

Горан Маунага

Да је БиХ и даље елдорадо за криминалце свих "фела", показала је и анализа пријетњи од организованог криминала коју је спровела радна група Савјета министара и коју је изнијела у документу "Процјена пријетње од организованог криминала у БиХ".

Закључено је да мреже организованог криминала дјелују у цијелој БиХ и да, што највише забрињава, расте број кривичних дјела у већини области.

Чињеница да је анализа података из 2011. и 2012. године показала да је забиљежен пад броја кривичних дјела у области привредног криминалитета не значи много јер је обезвређује износ причињене материјалне штете од скоро 60 милиона марака. Ова анализа значај, тежину и алармантно упозорење носи самим тим што су у саставу радне групе која је сачинила "Процјену" били представници свих безбједносних, правосудних и полицијских тијела.

Дакле, и даље морамо да се миримо са чињеницом да живимо у земљи у којој су у сталном порасту кривична дјела проневјере, корупције, пореске утаје, кријумчарења, превара у привредном пословању, обмана приликом добијања кредита, царинске преваре, повреде ауторских права…

Чини се да је БиХ криминалцима, поред осталог, посебно погодна за прање новца јер је у 2012. години "опрано" 84 одсто више него претходне године док је материјална штета причињена тим "бизнисом" чак за око 20 пута већа у 2012. него у претходној години.

Да БиХ баш никако не може без наоружања показује податак да је оно и даље у великим количинама у посједу грађана, али и онај да БиХ сада није само јак "извозник" шверцованог оружја, него и важна транзитна земља преко које се илегално наоружање са Косова кријумчари до Хрватске и Европске уније.

Несумњиво је да ће тренд раста броја кривичних дјела у већини области бити настављен и у будућности. Организовани криминал биће још организованији јер је то реална рефлексија потпуне нефункционалности БиХ као државе.

За похвалу је то што је радна група у анализи закључила, признала да је БиХ још у раној фази на пољу борбе против организованог криминала и да је пооштравање казни један од кључних стубова у борби против криминалитета.

Али, већина господе из безбједносних, правосудних и полицијских тијела требало би и да признају да баш они сносе велик дио одговорности за такво констатовано стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана