Криминализуј па владај!

Мирјана Кусмук

Бити богат и остати анониман, сан је сваког успјешног Американца.

Тај сан успјели су да остваре и многи људи у Републици Српској. Богати су, мало је рећи, али за њих нико никада није чуо. Ни чиме се баве, ни како се баве, ни од када се баве. Ако имена неких од њих, а знам их прилично, укуцате на интерент претраживаче нећете их наћи. Они су остарили амерички сан а да нису морали да иду у Америку.

Постоје и они други, извикани из ко зна којих разлога. Обично политичких, јер им се импутира да подржавају неку политичку опцију. Један од њих, сасвим сигурно је Слободан Станковић.

Станковић се приватним бизнисом, грађевинским, бави више од 30 година. Његова фирма градила је свуда по региону, од Албаније до Словеније. А онда се вратио у Бањалуку и почео да гради, зграду Владе, зграду РТРС-а, аутопут..... И постао најпознатији бизнисмен, не по грађевинама, него по медијском третману.

Друштво које се одрекло комунизма прије више од 20 година и које је започело транзиционе процесе тежећи успостављању капиталистичког система вриједности, тако је показало да се  још увијек није одрекло комунистичког квазиморала. А у том наказном моралном систему лопови су сви они који су зарадили новац, иако су преузели властити ризик који носи приватни бизнис.

Само у таквом друштву могло се десити да је новинарска вијест да је Станковић, који је изградио стотине мостова, зграда, путева, водовода... саградио кућу у Бањалуци за своју породицу.

Ако се такво питање и испитивање поријекла имовине може и треба поставити пред све оне који су се богатили на јавним функцијама и у јавним предузећима, онда је дегутантно једног од највећих привредника у РС, чија фирма запошљава више од 1.500 радника, уопште доводити под такву врсту опсервације. Вјероватно би требало да живи као подстанар!

Исти третман Станковић је добио када му је на хрватској царини прије неколико мјесеци одузет новац који је легално подигао у банци са свог рачуна и кренуо да купи пословни простор у Београду. Медији су вриштали од "сензационалне" вијести и нису имали проблем да кажу да је ријеч о "прљавом" новцу.

Када је Хрватски суд у четвртак утврдио да је новац који је Станковић имао код себе легално зарађен и наплатио му казну за царински прекршај, нико му се због тога није извинио.

А и зашто би? Циљ таквих медијских хајки, није информисање јавности. Циљ је криминализација таргетираних особа и њихова елиминација што из политичког, што из привредног, што из неког другог сегмента друштва. Наравно, по наруџби оних који из било ког разлога прижељкују такав сценарио и контролишу медије из позадине. А што јача мета, то их је већи број, јер у томе свако види свој интерес, што новчани, што грађевински, што политички.

Неће бити да је Станковић најгори од све дјеце. Биће да успјешно ради свој посао, а то се овдје не опрашта никоме, па зашто би и њему?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана