Криминал

Драгана Орловић

"Ништа људе не везује тако као заједничка и срећно преживљена несрећа." У те ријечи нашег нобеловца Иве Андрића увјерили смо се, нажалост, прије неколико мјесеци када су нас задесиле катастрофалне поплаве, које су ујединиле све народе да несебично помажу једни другима пред истом недаћом.

Међутим, као што то обично бива, у највећим проблемима у човјеку се пробуди оно најбоље или најгоре, па тако увијек има и оних који на туђој несрећи желе да остваре своју личну корист.

Центар за хуману политику из Добоја ових дана затражио је хитну реакцију надлежних институција због информација да се у добојском правосуђу уништавају или склањају списи са доказима и документацијом у кривичним предметима, а да је план да буде приказано да су уништени у недавним поплавама.

Корумпирани званичници у правосуђу изгледа да су веома брзо схватили да су поплаве идеалне за склањање документације, како би заштитили оне који су умијешани у криминал и да ће од тога сасвим сигурно имати вишеструку корист.

И док су се бројни грађани овог настрадалог града послије повлачења воде из њихових домова борили да спасу што се спасити да, из фиока појединих судија и тужилаца нестали су, како тврде у Центру, бројни спорни докази и списи. Срамота.

На сва ова дешавања у Високом судском и тужилачком савјету БиХ су рекли да нису добили захтјев за провјеру информација о уништавању и склањању доказа у добојским правосудним институцијама, али да ће да испитају и предузму све како би открили и добили тачне податке.

Сада остаје да се види хоће ли истина да исплива веома брзо, или ће спорни докази имати времена да "потону" без откривених  криваца.

На надлежнима је одговорност да то што прије и детаљније испитају и санкционишу све (без обзира на то коју функцију имају) оне који су одговорни и који су се на овако подмукао начин досјетили да склоне документацију да би заштитили криминалце.

Њихова имена би требало и јавно објавити, да јавност сазна ко је какав у правосудним институцијама. Јер, правда је иста за све, а законом прописане мјере треба да важе и за оне који ту правду (не)спроводе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана