Криминал и одбрана

Горан Маунага

Парадокс свега је да је управо војска највећи потрошач буyетског новца у земљи, а истовремено њихови припадници оскудијевају у свему, од хране и основних потрепштина у касарнама, а не могу се похвалити ни основним условима за рад, јер горива више нема него што има

По БиХ и њене народе много је опасније даље постојање Оружаних снага него њихово укидање и демилитаризација БиХ. За то постоје једноставни разлози - за њихово досадашње функционисање потрошене су двије милијарде марака нашег новца, уз свакодневне афере и криминал које у извјештајима наводи и Генерални инспекторат, док у случају демилитаризације не постоји никаква опасност од војног угрожавања територијалног интегритета и суверенитета.

Малверзације и криминал у набавци робе и услуга за потребе Министарства одбране и Оружаних снага нису неуобичајени за ове институције, већ напротив, врло су учестала појава, коју све чешће детектују и они који их надгледају.

Тврдње бошњачке стране да све земље у окружењу имају војску и да би се БиХ демилитаризацијом издвојила у том погледу, нису утемељене, јер је БиХ свакако земља која је по много чему другачија од земаља у окружењу, а вјероватно и по томе да једино у њој војници гладују.

Парадокс свега је да је управо војска највећи потрошач буџетског новца у земљи, а истовремено њихови припадници оскудијевају у свему, од хране и основних потрепштина у касарнама, а не могу се похвалити ни основним условима за рад, јер горива више нема него што има.

Лицемјерно звучи и вапај душебрижника из Сарајева да иницијатива предсједника РС за укидање војске дестабилизује земљу, када готово свакодневно исплива нека нова афера у коју су уплетени припадници Министарства или Оружаних снага.

Поставља се и питање на који начин се ова земља даље може дестабилизовати, ако знамо да се бројне одлуке у Сарајеву доносе прегласавањем српских представника и да се у економском смислу налази на самој ивици понора.

Када би огромна средства којима се финансира војска била распоређена тамо гдје су неопходна, ка социјалним и економским категоријама, многи проблеми који стоје над главама оних који воде ову земљу били би ријешени.

Криминал који сада влада Министарством и Оружаним снагама уназадио је ове институције и од њих направио рупу без дна, а у земљи каква је БиХ, такве рупе никако не требају.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана