Криминал и корупција

Жељка Добрић
Криминал и корупција

Предсједник Републике Српске Милорад Додик повукао је одлучан потез, који би напокон могао да покрене неке ствари у нашем друштву.

Шаљући писмо тужилаштвима, судовима и полицији у Српској, у којима их позива на одговорност због недостатка конкретних резултата у борби против корупције и криминала и од којих тражи да се ухвате посла, Додик је показао да је одлучан да заведе ред у институције Српске, иако ће злуради његов апел окарактерисати као мијешање у независност правосуђа.

Додик је писмом поручио да не смије бити недодирљивих, без обзира на којој позицији да се налазе, а самим тим без обзира из које политичке партије да долазе. Одавно је било вријеме за овакву акцију, јер нам откуцава сат за хватање у коштац са организованим криминалом и корупцијом, који изједају и оно мало здраве економије и друштва које смо сачували од пропасти.

Прве реакције на Додиково писмо су охрабрујуће, јер су његов апел и упозорење поздравили представници већине надлежних институција којима се обраћа. За сам почетак и то је довољно, јер су се до сада мрштили на сваку критику и крили иза флоскуле независног правосуђа, које у оваквом стању и нема коме да положи рачуне.

Због тога се треба надати да ће искрени апел одјекнути позитивно у пракси и да ће добро плаћени тужиоци и судије засукати рукаве и оправдати новац који им обезбјеђују становници Српске и милионска средства уложена у реформе и побољшање амбијента у којем раде.

Српска себи не смије дозволити луксуз, посебно у овим тешким временима, да јој велики дио економије нестаје у сивој зони и да због тога нико ни прстом не мрдне. Уколико створимо друштво у којем је поштовање закона и владавина права на првом мјесту, вратиће нам се вишеструко, јер ћемо коначно изгледати другачије у очима страних инвеститора, који су нас до сада заобилазили у широком луку и градили фабрике у сусједним земљама.

Имајући у виду своју улогу у ђаволски тешком послу, са којим су годинама избјегавали да се суоче тужиоци, судије и полицајци морају да стану на исту страну и да се умјесто досадашњих разрачунавања и оптужби ко је најслабија карика у ланцу прихвате посла. У супротном морају се суочити са посљедицама и пружити шансу честитијим људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана