Кредитни рејтинг

Тања Шикањић
Кредитни рејтинг

Изгледе за оцјену кредитног рејтинга БиХ агенција "Мудис" снизила је са стабилних на негативне, а као главне разлоге наводе политичке застоје, те одгађање економских и уставних реформи.

Осим тога што БиХ толико година уназад није успјела да поправи "стабилну" оцјену, сада има велике шансе да и њу изгуби. БиХ је и до сада била најлошије рангирана европска земља, која заједно са Aлбанијом има најнижи кредитни рејтинг.

Све ово би у будућем периоду могло да доведе до повећања каматних стопа приликом задуживања БиХ у иностранству, а о посљедицама тога сувишно је и говорити, ако се има у виду стање бх. економије.

То би за собом, кажу економисти, засигурно повукло и додатно погоршање, ионако већ слабих економских прилика, а што вјероватно, као ни пуно пута до сада неће забринути надлежне у Федерацији БиХ, који дио одговорности за овакво стање на терену и те како сносе.

С друге, Република Српска на економском плану много боље стоји од другог ентитета, што се јасно види у готово свакодневним контактима и договорима са страним инвеститорима, од Истока до Запада, па за њу погоршање рејтинга не би требало да важи. Што, нажалост, није тако.

Боље вођење економије и стабилније економске прилике, Српској би могли слабо да помогну, све док је инострани партнери буду посматрали кроз БиХ, и њене све слабије кредитне рејтинге.

У том смислу би као најбоље рјешење било усвајање раније иницијативе Владе РС, према којој би Српска требало да добије самостални кредитни рејтинг. На тај начин би се у оба ентитета неутралисали негативни утицаји из сваког дијела БиХ посебно, а својим вођењем економске политике тако би се свако сам борио. Што је и праведно.

Иако економски стручњаци упозоравају да би с циљем превазилажења овог, али и безброј других проблема у држави, било неопходно формирати власт у што краћем року, све су прилике да се то неће десити ускоро.

Остаје нада да ће инвеститори у међувремену, бар донекле, занемаривати негативне кредитне извјештаје БиХ, за шта се заслуге приписују и Српској, и да ће се више бавити стањем на терену - у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана