Кредити за преживљавање

Маријана Миљић Бјеловук

Становници, институције, предузећа, како јавна, тако и приватна, те све остале организације и сектори у Српској, приморани су да сваког мјесеца посежу за кредитима.

Само за шест мјесеци ове године банке у Српској пласирале су додатних 180 милиона марака кредита Влади и њеним институцијама, предузећима, становницима, али и осталим секторима. Тиме је цифра кредитног задужења достигла вртоглавих 4,739 милијарди марака.

Не требају нам никакви стручњаци да кажу да ће ова бројка и даље расти. За то, јасно је свима, не требају никакве прогнозе. Питање је само до колико ова цифра може да буја и до када ће банке одобравати и даље кредите презадуженима и уз које све услове.

Живот грађана Српске незамислив је без кредита. Задужују се да би набавили храну, спремили дјецу за школу, купили огрев па чак и за одлазак код доктора… Из тог зачараног круга задужења не виде излаз. Како преживљавају и са каквим се проблемима све сусрећу само они знају. Већ почетком мјесеца морају највећи дио плате да искеширају банци за кредите. Након тога, нажалост, највећем броју становника остаје сића у новчанику, коју користе за све остале потрепштине.

Ништа боља ситуација није ни код институција и предузећа. Они су у габули одавно. Задужују се јер у својим буџетима немају новца. Кредити им, поред затварања постојећих, служе и за измирење текућих обавеза, од плата до измирења низа осталих рачуна.

Очигледно је да овај новац од кредита не иде у праве сврхе, односно за инвестиције које би требало да доведу до бољег положаја грађана, већ искључиво за лошу политику пословања и покриће грешака које су иза себе оставили директори који су ојадили те исте институције и предузећа. За то нису одговарали и неће. На муци су једино радници, којима плата касни, а по потреби се и смањи, све док се не добије неки кредит од банке. И тако укруг. Из мјесеца у мјесец.

Таква слика у погледу кредитне активности банака биће и идућем периоду. Ка бољем нећемо ускоро. Сви ће се задуживати и даље. Једни ће у свему профитирати, а други тражити формулу како изаћи из зачараног круга задужења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана