Кредит под упитником

Глас Српске
Кредит под упитником

Оно чега су се многи у БиХ прибојавали, највјероватније ће се и догодити.

Друга транша из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), иако контрола још није завршена, БиХ вјероватно неће бити исплаћена у децембру, како је планирано, јер ФБиХ није испунила све услове које је пред њих ставио ММФ.

Због тога, како тренутно ствари стоје, још требамо бити и срећни. Јер, сценарио би могао да буде и другачији и БиХ би у потпуности могла да остане без овог новца, ако ММФ одлучи да, због неиспуњавања услова, раскине аранжман са БиХ. И све то захваљујући неодговорним властима ФБиХ које су потпуно игнорисале сва упозорења која су им у протеклом периоду упућивана и тиме довеле у питање стабилност читаве земље. Јер, улазити у аранжмане са институцијама попут ММФ-а, а не испоштовати њихове захтјеве и цијелу земљу гурнути у незавидну ситуацију, у најмању руку је неодговорно.

Тако су власти ФБиХ, изгледа, вођене крилатицом "што можеш данас, остави за сутра", одлучиле да уштеде које су морали да остваре у току ове године, остварују идуће. A шта доноси пролонгирање испуњавања обавеза ФБиХ? Нове проблеме! Јер ће обавезе у сљедећој години бити удвостручене и питање је да ли ће и на који начин тада бити ријешене.

Без обзира на то што је Република Српска испунила услове које јој је поставио ММФ, посљедице неодговорности ФБиХ сносиће и Српска, и такође ће остати ускраћена за новац на који је рачунала. Наравно да то неће проузроковати проблеме какве ће имати ФБиХ, али одразиће се на пад интересовања страних инвеститора за ово подручје. Јер, они гледају БиХ као цјелину, а ако у тој цјелини један дио не функционише како треба, он повлачи и други дио за собом.

Да ствари у ФБиХ већ лоше стоје, показују празни буyети њихових институција и све чешћи штрајкови на улицама у овом ентитету због неисплаћених плата, пензија, инвалиднина и других накнада. Каква ће ситуација тек бити ако не буде прилива новца није тешко претпоставити.

Чињеница је да ће се ФБиХ ако остане без помоћи ММФ-а наћи пред финансијским колапсом, али и цијела БиХ запашће у велике потешкоће, јер ће се криза у ФБиХ одразити и на Српску. Делегација ММФ-а требало би до 18. новембра да борави у БиХ. Послије тога све дилеме биће ријешене и видјећемо гдје смо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана