Кредит ММФ-а

Жељка Башић
Кредит ММФ-а

Јуче су многи у БиХ (нарочито они у ФБиХ) очекивали вијести из Вашингтона гдје је засједао борд директора Међународног монетарног фонда и одлучивао о кредиту за БиХ којим би се требало платити много тога.

Одобри ли се БиХ дуго чекани аранжман од 1,2 милијарде евра подржаће се буyети, очувати и побољшати инвестиције, ојачати индустрија, подупријети привреда, вратити унутрашњи дуг земље, надокнадиће се потрошња која није могла да се оствари због смањења буyета како би се оствариле уштеде.

Тако ће барем бити у Републици Српској, која за сада финансијски знатно боље стоји од другог ентитета којем је овај новац и више него пријеко потребан, а који је својим лошим потезима довео до неизвјесности око одобрења аранжмана.

Није, наиме, ФБиХ за разлику од Српске испунила услове које јој је поставио ММФ, што је отегло и довело у питање исплату прве транше кредита.

A да ФБиХ лоше стоји, показују празни буyети федералних институција и све чешћи штрајкови на улицама градова у ФБиХ због неисплаћених плата, пензија, инвалиднина и других накнада.

Каква ће ситуација тек бити ако ускоро не буде прилива новца није тешко замислити.

Судећи према ријечима надлежних у РС, социјалних немира, протеста на улицама и дубоке кризе у Српској не би било ни у случају да БиХ не добије овај кредит.

Република Српска кредитно се задужује јер су буyетски приходи мањи, али Српска има и буyетске резерве у висни износа који би добила од ММФ-а у сљедеће двије године.

Овако се за њима неће морати посезати, а добар дио залиха РС има и у средствима од приватизације.

Политичари изјављују да ће се одобрењем аранжмана отворити и врата Европске банке за обнову и развој, Свјетске банке и других међународних финансијских институција према БиХ.

По свему томе, становници РС могу да очекују нова радна мјеста, боље плате, здраву економију, успјешну привреду и развијенију индустрију.

Наравно, ако захваљујући ФБиХ не настану нови проблеми, што се, надамо се сви, неће поново догодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана