Креатори хаоса

Маријана Миљић Бјеловук

У БиХ ријетко који дан може да прође, а да неко из власти или неке групације у Сарајеву не удари на Српску с циљем да је прикаже као геноцидну творевину и укаже да не треба да уопште постоји.

Један од најсрамнијих потеза у том правцу направљен је недавно у самом центру Сарајева, гдје је група "АнтиДејтон" поставила инсталацију у облику РС коју су приказали као масовну гробницу.

Осим званичника РС, нико на тај срамни, морбидни приказ није реаговао. Ни трепнуо, а камоли осудио такву "мапу" чији су аутори најавили да је то само почетак онога што намјеравају да прикажу.

Ова група активна је већ годинама, хвали се да јој је циљ борба против подјеле БиХ и за враћање устава РБиХ, а на списку реализованих активности, између осталог, има скуп под слоганом "Укопајмо Дејтон под земљу и бетон", учешће у протестима пред Парламентом БиХ током талачке кризе и активно прецртавање плаката с ликом Владимира Путина.

Оно што је занимљиво је да та група из Сарајева формално не постоји јер није уписана ни у један регистар удружења. Још је занимљивије то да, иако дјелују јавно, никада се нико није подробније позабавио њиховим радом и испитао одакле им право да раде то што раде.

Због тога се из свега на крају може закључити да у БиХ може да ради ко шта хоће и како хоће и да за то, уколико иза њега стоји неко битан - неће одговарати.

Посебно ће бити занимљиво видјети, ако је тачно да су за посљедњи подухват имали дозволу, ко је оваквој групи уопште дао дозволу за, благо речено, увредљив перформанс.

Јер, потез који је повукла "дивља" група "АнтиДејтон" не смије да буде поновљен ни са дозволама, а посебно без њих.

Ипак, с обзиром на то да је један срамни потез већ направљен, надлежни треба да утврде да ли је све било по прописима. Ако није, а сасвим сигурно није, и за то треба неко да одговара.

Јер, не ради се о ситуацији којој се може прогледати кроз прсте, иако се многи труде да баш тако буде.

Јер, овакве и сличне поруке не иду у опште у прилог овој земљи и онима који се труде на постигну нешто, било да су у Сарајеву, Бањалуци, Мостару или у било којем другом граду, општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана