Крчмљење

Маријана Миљић Бјеловук
Крчмљење

Крчмљење имовине јавних предузећа у Српској траје годинама. И наставља се. Нико томе не стаје у крај. Свима очигледно одговара, односно од оних који постављају људе на те позиције до оних који су постављени.

Због тога имамо оно што имамо. Добит од јадних пар десетина хиљада марака до губитака који се мјере милионима. Тужно и жалосно. Питање је колика је и та добит заиста добит јер су поједини руководиоци стручњаци за фингирање финансијских извјештаја. И нико не одговара, иако, такве злоупотребе често испливају на површину. Пар дана се прича о томе и то је то. Прашина спласне и све оде у заборав, до неког новог потреса у вези са пословањем јавним предузећима и постављања подобних.

А има их и више него често. Од именовања оних који нису стручни за то, до расипања новца за све и свашта до кројења финансијских извјештаја у којима је приказана добит иако су заглибили у дубоки минус.

Нико ни да каже извините, иако су јавно прозвани да то ураде. Али очито све оно што је поручено јавно, остаје тајно, иза затворених врата од тога се ништа не уради.

Надлежни изађу и на сва звона разгласе да ће бити смјене оних који су пословали са губитком. И не буду смијењени. Тако већ деценију и више. И наставља се.

Једно је јасно да нема смјене лоших, већ само оних добрих. Они експресно буду удаљени из фотеља јавних предузећа и њихових организационих дијелова јер не одговарају појединцима, не спроводе њихову подмуклу политику расипништва и уништавања јавних предузећа.

Ни апели да ако већ постављају руководиоце према страначкој опредијељености нека то раде, али нека онда бирају оне најбоље из тих странака, нису уродили плодом. Јер свједоци смо ко се све и на које позиције поставља у јавним предузећима.

Пракса постављања лоших и подобних не само да је настављена, већ је добила на снази. Све нам то поручује да је ђон на њиховим образима, како оних који о томе одлучују, тако до оних који су постављени на руководеће позиције у јавним предузећима, дебљи него што смо мислили.

Да је имало правде и реда највећи број њих би одавно био санкционисан и вријеме проводио у затвору, а не наставио са крчмљењем имовине јавних предузећа, односно и оно мало што је од њих остало. Велики број њих је и на изборним листама и наставља да вреба неку нову функцију, по могућности што ближе буџетском новцу.

Жалосно је што ће они свој наум и остварити. Јер већина постављених руководилаца у јавним предузећима слиједи примјере својих претходника, односно узимање за себе и своје надлежне што више. Да је бар један кажњен за такав потез, онај други би се, ако ништа, бар запитао да ли ће одговарати ако посегне за истим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана