Крчмљење буџета

Ведрана Кулага Симић

Ревизија институција на нивоу БиХ, али и на другим нивоима власти само је потврдила да и даље нема домаћинског односа према новцу грађана ове земље који су руководиоцима у тим агенцијама, канцеларијама, министарствима индиректно и дали могућност да уживају у многим привилегијама.

Новац за репрезентацију, односно храну и пиће, само је једна у низу погодности која им годинама, у износима који достижу и до неколико стотина марака мјесечно, стоје на располагању. Поново је, након завршетка финансијске ревизије за прошлу годину, на површину испливала сва бахатост појединаца који су на високим позицијама те оних нешто мање битних који су, такође, засјели у удобне фотеље институција са погледима на строги центар града.

Кључно питање је - гдје је одговорност? До када ће писаније канцеларија и служби за ревизију пословања институција да остају мртва слова на папиру? До када ће ревизори узалуд да троше и вријеме и новац, јер је стварност показала да се мало шта ради како би њихове препоруке у идућим годинама биле дио финансијске дисциплине?

Случај конзумирања алкохолних пића и хране унутар објекта Граничне полиције БиХ само је кап у мору бројних и разних проблема који се свакодневно дешавају. То је само мали дио кршења закона, правилника, као и одлука на које су, најчешће, управо њихови челници ставили потписе.

И тако се проблеми нижу већ годинама, а нико да понесе свој дио одговорности за нетранспарентно трошење милиона и милиона који су им "дали" порески обвезници ове земље.

Мора се признати да има доста и оних који поштено раде и зарађују плату у институцијама БиХ, гурајући ову земљу да брже напредује. Тај њихов труд, нажалост, пада у воду када се види шта се све ради по канцеларијама и изван њих, као и на који начин се троши новац. Како се тајно уговарају послови код јавних набавки, телефонира, што би народ рекао, до миле воље, а службена возила пале и за одлазак по, рецимо, кифле и кроасане до пекаре преко пута.

БиХ је далеко од финансијске дисциплине, а ревизија сваке године, у љето, избаци на површину сву врелину потрошње - од износа за плате, накнаде, превоз на посао и са посла, одвојеног живота, телефона, ића и пића. Ипак и нажалост, још већа бахатост је што и данас, након толико година, нема одговорности за све што су урадили, појели и попили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана