Крчмљење "Бирча"

Горан Маунага

Коначно је, скоро четири године од првих поднесених извјештаја у предмету "Фабрика глинице Бирач", подигнута и прва оптужница.

Зато треба честитати бијељинском Окружном тужилаштву на, коначно, покренутом процесу у том предмету који је већ полако почео да пада у заборав што би, свакако, одговарало онима који су у тим извјештајима осумњичени за проневјере 120 милиона марака.

Заборав и рад у тајности би исто тако одговарали и онима који покушавају да отму још 155 милиона од радника "Бирча" и "Алумине", али то ипак неће бити могуће, чак ни уз помоћ чудних одлука правосуђа јер, кад се такве ствари објелодане, онда не иде све баш тако лако.

Знајући ситуацију у бх. правосуђу, а поготово ону у вези са "Бирчем", подигнута оптужница не мора да значи ништа јер је могуће да је надлежни суд не потврди или да, и ако судски поступак буде покренут, све буде одбачено због, како то зову, недостатка доказа. А то тако, у таквом праву и таквом правосуђу, увијек може.

То се показало и онда кад је бијељински Окружни привредни суд у октобру 2013. године донио рјешење о отимачини тих 155 милиона марака од "Алумине", а онда недавно, тај исти суд, одбио тужбу литванске Укио банке којом је она захтијевала наплату тих пара.

Дакле, та одлука, као и подизање оптужнице у предмету "Бирач" јесу свијетле тачке на небу правде, права и правосуђа, али је овдје увијек неизвјесно како ће оне и завршити.

Јер улогу најмоћнијег и недодирљивог, уз најблаже речено несхватљиве одлуке, сада је преузео зворнички Основни суд који их доноси по захтјевима фочанске фирме "Павгорд" не хајући за одлуке других, виших судских инстанци, с којима се одлука зворничког суда потпуно коси.

Није тешко прогнозирати: махинације које су повезане са предметима "Бирач" и "Алумина" још неће стати, без обзира на општи интерес и судбину неколико хиљада запослених радника и њихових породица јер се ту, једноставно, ради о огромној суми новца на коју су многи бацили око.

Али за почетак, правосуђе би могло да сачува бар дио неопходног дигнитета тако што ће до краја довести тај процес и коначно привести правди одговорне у том предмету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана