Кратак предах

Драгана Орловић

Многи су овог љета једва дочекали прилику да посјете неки од концерата, разних културних и спортских манифестација или фестивала. Са свих страна почели су пристизати и туристи, па је енормно порасла потреба за смјештајним капацитетима, а посебно је владала потражња за изнајмљивањем станова на дан.

Кафићи, ресторани, биоскопи и позоришта поново су били пуни. Чинило се као да је све опет нормално. Да сви опет уживају. Да су слободни и не мисле на пандемију. Био је то кратак предах од короне.

Нажалост, прекратак. Корона се изгледа увелико вратила са одмора, о чему свједоче и подаци да се број хоспитализованих “ковид” пацијената у Републици Српској нагло повећао. То су најновији подаци Института за јавно здравство РС, који нису више оптимистични. Прије само неколико седмица могли смо се похвалити ниједним зараженим, а према јучерашњем извјештају за 24 часа вирус корона потврђен је код 12 од 131 тестиране особе, док смртних случајева није било.

Међутим, слична ситуација је свуда. И у региону и у свијету.

У Сјеверној Македонији од јуче је за улазак у угоститељске објекте, на концерте или спортске догађаје обавезна потврда о вакцинацији или о прележаном “ковиду 19”. Влада је одлучила да због убрзаног ширења вируса забрани рад затворених дијелова угоститељских објеката, а за сједење у отвореним дијеловима кафића, ресторана и клубова старији од 18 година мораће да имају потврду о бар једној примљеној дози вакцине. У угоститељске објекте моћи ће и они који покажу потврду о прележаном “ковиду 19”, али само 45 дана након прележане болести, послије чега ће морати да имају потврду о вакцинацији, као и сви остали. Та обавеза ће важити за све објекте који примају више од 30 гостију, а угоститељи су обавезни да организују редарску службу која ће то контролисати.

Четири седмице након укидања свих мјера против короне и Исланд окреће смјер и још једном ограничава активности у јавном животу. Кафићи и клубови ће се морати затворити у поноћ, док ће максимално 200 људи моћи присуствовати одређеним догађањима. Маске ће бити обвезне у затвореним просторима, а становници ће морати држати један метар дистанце.

Шта нас очекује и чему да се надамо у септембру, тешко је прогнозирати. Али једно је сигурно - уколико се не будемо придржавали превентивних мјера, а веома мали број становништва буде вакцинисан, тешко ћемо избјећи нове рестриктивне мјере. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана