Крај рата

 Вељко Зељковић
Крај рата

Да ли је на помолу крај рата у Украјини? Ако је судити према плановима великих америчких фондова, али и појединих милијардера, један такав сценарио током ове године није нимало нереалан. Крајем прошле године, испод радара медија, прошао је готово неопажено састанак украјинског предсједника Володимира Зеленског и Ларија Финка, првог човјека “Блек рока”, највећег свјетског инвестиционог фонда који располаже с више од 11.000 милијарди долара.

 

У штуром саопштењу након овог састанка, уприличеног путем видео-линка, наведено је како су се двије стране договориле да “Блек рок”, као инвестициони савјетник учествује у савјетовању украјинских власти у обнови ове ратом разрушене земље. Резултат је ово раније потписаног прелиминарног споразума, договореног у новембру прошле године, у којем је наведено да ће овај фонд савјетовати украјинско Министарство економије, о “инвестиционој мапи пута за реконструкцију украјинске привреде”.

У преводу овај фонд, који под својом контролом држи већину америчких медија, нафтних и компанија које се баве производњом оружја, лијекова и хране, одлучиваће које ће то компаније учествовати у овој уносној обнови Украјине, која би на крају могла остати без ичег свог, колонизована и уцијењена од стране крупног капитала који влада свијетом.

Ову причу, наводно, иницирао је аустралијски рударски милијардер Андрју Форест, који је већ покренуо инвестициони фонд за који се нада да ће вриједјети око 100 милијарди долара. Намјера овог бизнисмена је да инвестира у обнову и градњу енергетске и телекомуникационе мреже, док би “Блек рок” могао да успостави потпуну контролу над производњом хране и вриједним пољопривредним земљиштем, с којим Украјина обилује.

На овај начин Америка ће преко својих компанија и фондова “дебело” наплатити своју досадашњу издашну војну и финансијску помоћ Украјини. Поједини независни амерички медији су чак ово назвали - куповином Украјине од стране “Блек рока”.

Иначе, фонд “Блек рок” и с њим власнички повезан “Вангард”, имају власништво у скоро 90 одсто од 500 највећих свјетских компанија које се котирају на њујоршкој берзи. Први човјек “Блек рока” Лари Финк није тај који вуче конце, већ поменути “Вангард”, који има највећи удио акција у овом моћном фонду. Према незваничним информацијама иза “Вангарда” стоје породице Ротшфилд, Рокфелер, Дупонт, Карнеги, Буш, Орсини и Виндзор, односно британска краљевска породица.

Због тога вјероватно и кажу да уколико желимо видјети ко стоји иза неког рата или одређених дешавања на глобалном нивоу, пратимо токове новца и ко из тога највише профитира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана