Крај отимачини

Горан Маунага

Иако траје годинама, судски процес у "преопасном предмету Аутопревоз" постаје све интересантнији. Баш кад се помислило да је и у том случају правосуђе потонуло у глиб криминала и корупције, појавила се свијетла тачка у Вишем привредном суду у Бањалуци у виду трочланог судског вијећа којем је предсједавао судија Богдан Гајић.

Требало је бити поштен, али и изузетно упућен у све сегменте тог компликованог предмета да би се донијела исправна одлука. Виши привредни суд је, цијенећи искључиво доказе и закон, преиначио пресуду Окружног привредног суда по којој је "Аутопревоз" власник ексклузивне локације у самом центру града и донио нову одлуку у корист града Бањалука.

А у овом случају дешавало се све и свашта. Нетрагом је нестало чак осам примјерака уговора потписаног између града и "Аутопревоза" 1979. године у вези са дислокацијом старе аутобуске станице, а Окружни привредни суд приликом доношења пресуде није уважио постојећу копију тог уговора. Потом је у образложењу те пресуде наведено да би она била иста чак и да постоји оригинални уговор "јер не би испуњавао законску форму прописану Законом о промету непокретности".

Мало је незајажљивим власницима "Аутопревоза" било то што су добили замјенску локацију на новој аутобуској станици, чије парцеле већ крчме, па су хтјели и ову другу у центру града.

А њу су, што је невјероватно, већ почели да распродају, без обзира на то што судски процес није окончан. Власници "Аутопревоза" су дио плаца од 4,5 дунума продали представницима бањалучке испоставе фирме "Бењо" која је такође знала за постојање судског спора.

Да би све убрзали и преко ноћи на криминалан начин дошли до милиона, чак су граду припријетили и продајом зграде Музеја савремених умјетности РС (која се налази на дијелу земљишта) бизнисмену у Аустрији. Али то челнике града није збунило, напротив, прикупили су нове необориве доказе који су резултовали исправном одлуком Вишег привредног суда.

Послије поновног извођења доказа, изјава свједока и уважавања копије тог уговора, Виши привредни суд донио је једину могућу исправну одлуку у "предмету Аутопревоз".

А једино тако, одлукама које задовољавају и право и правду, могуће је стати у крај криминалним покушајима којима би, на крају, било урнисано читаво друштво. А у "случају Аутопревоз", на тај начин заустављен је покушај преваре, пљачке, отимачине земљишта које припада  граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана