Крај новинарства

Мирослав Филиповић
Крај новинарства

Врхунац лицемјерности Регулаторне агенције за комуникације БиХ (РAК) огледа се у наводној критици прилога Федералне телевизије у којем су званичници Српске и БиХ упоређени са нацистичким вођама.


РAК је у том неуком саопштењу епохално констатовала да је ФТВ угрозила професионалне и етичке стандарде јавних сервиса приказивањем видео-клипа у којем је премијер РС Милорад Додик приказан као Aдолф Хитлер, а руководство Српске као припадници Трећег рајха.

Поређење званичника било које земље са нацистима, највећим зликовцима човјечанства, назвати само непрофесионалним у најмању руку је истински цинизам.

Пуних пет дана требало је експертском тиму РAК-а да прилог ФТВ-а оцијене, замислите само, непрофесионалним. Истог дана оградили су се ставом да ова жестока критика ФТВ-а ни у ком случају не значи да ће ова медијска кућа бити кажњена, иако не треба никаква стручност да би се закључило да је овим емитовањем јавни сервис ФБиХ свјесно погазио елементарне професионалне и етичке принципе и стандарде, чиме је верификована сва биједа и нискост бх. новинарства.

Не би се претјерало ни када би се казало да је ријеч о поразу и моралном посрнућу новинарског духа и професије, па чак и о крају новинарства.

Посебно је поразан став РAК-а, која је РТРС-у недавно због тестног дигиталног сигнала одсјекла казну од 100.000 марака, да су изненађени "ћутањем Управног одбора, Програмског савјета и руководства РТВ ФБиХ", које су позвали да "предузму потребне мјере ради постизања и очувања професионалних стандарда јавног сервиса".

Да ли то, можда, значи да РAК очекује да управа ФТВ-а из моралних разлога донесе одлуку о сопственом кажњавању? Ваљда је то и логично очекивати од Aгенције која дуже вријеме дјелује практично без правног основа, јер су њеном генералном директору и члановима Савјета давно истекли мандати.

Надлежне институције ове земље заиста би требало да се изјасне ко је у овом тренутку највећи тровач медијског простора - јавни сервис попут ФТВ-а који упорно сије мржњу или они који штите тај непрофесионализам, или је, опет, ријеч о прљавој спрези политике, личних интереса и фрустрација и националне нетрпељивости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана