Крај или почетак

Вељко Зељковић

Предсједник Русије Владимир Путин могао би 9. маја, на обиљежавању Дана побједе против фашизма, прогласити “крај” војне акције у Украјине, односно саопштити како су руски војни циљеви постављени на почетку ове војне акције реализовани.

У самим почецима ове војне акције Русија је добар дио својих снага усмјерила ка Кијеву, али, како се испоставило, било је то из тактичких разлога, да би се украјинске снаге што више развукле на фронту. Прије пар дана дошло је, међутим, до прегруписавања руских војних снага из околине овог вишемилионског града и њиховог помјерања према Доњецку, али и Маријупољу, који је према наводима Кремља готово под потпуном руском контролом.

Ради се о једној од највећих украјинских лука, а заузимање овог града створило би копнени коридор између Крима и регија Луганска и Доњецка. Осим тога Русија би “ослобађањем” Маријупоља ставила под своју контролу и Црно море, а што би требало да обезбиједи “независност” за Москву стратешког Крима. У тај план Кремља вјероватно се уклапа и град Херсон, односно ова регија те многи аналитичари сматрају да би и она могла, а након евентуалног освајања од стране руске војске, прогласити независност попут Доњецка и Луганска. И то би било то, ако се анализирају досадашње изјаве из Кремља.

У наредних десетак дана сигурно ће доћи до одлучујуће битке на истоку Украјине, а која би због велике концентрације сукобљених снага могла и одредити и побједника овог рата. Ако га уопште има. У неколико наврата из Москве је поручено да су ове ствари питање живота и смрти за Русију. Осим тога, Путин, и поред свих настојања западних земаља, неће себи дозволити ни било какав пораз, али ни да Русија буде увучена у један дуготрајан и исцрпљујући рат.

Уколико се обистине ове прогнозе, то, међутим, не значи и моментални крај овог сукоба и нормализовање стања, а поготово због става појединих западних политичара, који више не крију да од Украјине желе направити неки нови Авганистан и искористити ову ситуацију за потпуно уништење Русије - њено бацање на кољена. То је највидљивије из изјава америчких званичника. То што је све већи број “колатерала”, то њих не брине, а поготово јер им “украјинска криза” за сада добро служи и за економску дестабилизацију ЕУ, а поготово моћне Њемачке.

Како ствари стоје, једино што је тренутно сигурно у овом глобалном војном и економском игроказу јесте да ништа више неће бити исто, ма како се све ово на крају завршило. Још уколико проврије око Тајвана..., живот на Марсу ће бити пожељнији него на овој нашој планети, коју је захватио опасни вирус лудила, који се шири попут короне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана