Крај ере мешетара

Марина Чигоја
Крај ере мешетара

Кап је коначно прелила чашу. Влада РС, са премијером Aлександром Џомбићем на челу, дефинитивно је одлучила да се обрачуна са онима који су "искористили тренутак", купили државни капитал у предузећима, а потом немилице кренули да отпуштају раднике и ликвидирају фирме, све са најчешће једним циљем - да би дошли до атрактивног земљишта на којем су ове фабрике изграђене и опреме која је у њима била. Све остало било је споредно.

Први који ће, због таквог понашања и бројних других утврђених незаконитости платити цех, је лакташко предузеће "Aнтонић трејд", које је 2006. године купило 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана.

Да ствари овдје нису чисте показало је и недавно хапшење власника "Aнтонић трејда" Небојше Aнтонића, који је заједно са више лица осумњичен за организовани криминал у вези са царинским преварама, фалсификовањем и фиктивним увозом кафе на основу којег су добијали поврат ПДВ-а и оштетили буџет за милионске износе.

Силно вријеме које је Aнтонићу дато да се "пресабере" и да у Фабрици дувана почне нешто да ради, било шта осим малверзација, отишло је у неповрат, а предузеће је доведено до самог дна.

Због самог односа Aнтонића према фирми и оних који су од рада у њој хранили себе и своје породице, одлука премијера да покаже како у РС нема недодирљивих и појединаца изнад закона, има још већи значај.

То је и сигнал да се жмурење на лихварско расипање имовине и кадрова некадашњих гиганата, појединих скоројевића који су до новца дошли бога ти питај како, престало.

Власт је коначно отворила очи и пред лице закона одлучила да стави, за сада једног таквог "предузетника". Несумњиво је да ће их бити још.

Вријеме мешетара који се са пуним џеповима новца сумњивог поријекла шепуре по празним производним халама и пикирају шта ће идуће продати и кога отпустити, коначно је прошло.

Сазрело је вријеме да се веома озбиљно преиспитају и остале приватизације, за које је и Комисија за ревизију приватизације РС утврдила да су биле незаконите.

Влада је учинила први корак. Вријеме је да и правосудне институције крену у том правцу и казне оне који су кршили закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана