Крах станоградње

Ма­ри­на Чигоја

Грађевински сектор Републике Српске одавно није био пред већим изазовима. Проблемима не само да се не назире крај, већ је питање и да ли ће и када почети опоравак од кризе која га потреса још од 2008. године.

Најбољи показатељ катастрофалног стања у области грађевинарства јесте податак да су у највећем граду Српске тренутно активна само четири градилишта!

У прилог томе говори и податак да је у БиХ у прошлој години завршено 2.755 нових станова, што је за 24,9 одсто мање него годину раније. Aко је судити по извршеним грађевинским радовима у РС који су константно у паду, ништа бољи показатељи не очекују нас ни ове године.

Логично, изостанак инвестиција, пад куповне моћи грађана и самим тим смањена, односно скоро никаква потражња за становима, неминовно су условили и пад изградње нових стамбених јединица. Изградња нових станова у Републици Српској, према неким процјенама, од 2009. до данас смањена је за 50 одсто!

С обзиром на то да нема нове градње, врло извјесно је да цијене станова неће падати. Оно што тренутно имамо је огроман број великих станова за које купаца једноставно нема, јер је немогуће добити кредит којим би се платио толики стан. Чак и ако би неко испунио ригорозне захтјеве банака, питање је да ли би се усудио да подигне велики кредит, с обзиром на то да, у тренутној ситуацији, грађани немају никакве сигурности ни у посао, а ни у редовност исплате плата.

Сви ти проблеми се надовезују један на други, тако да се ствара осјећај да се налазимо у зачараном кругу из којег излаза једноставно нема или је он поприлично далеко.

Економски аналитичари истичу да је сектор грађевинарства први који тоне у кризу, али да ће управо он први показати знаке опоравак од кризе, како код нас тренутно ствари стоје.

Да ли би рјешење било смањење цијена станова, које су сада без сумње јако високе и недостижне за грађане чија просјечна мјесечна примања износе нешто више од 800 марака, или можда субвенционисање станоградње од стране државе, питање је на које за сада нема одговора.

У сваком случају, тренутна слика на тржишту некретнина у Српској није нимало свијетла, а овакво стање не иде у прилог никоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана