Краћа бразда без регистрације

Анита Јанковић-Речевић

Упркос томе што рок за регистрацију пољопривредних газдинстава у Српској истиче за девет дана, податке у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге ажурирало је само 58 одсто имања.

То значи да би без подстицаја за 2016. годину могло остати готово свако друго имање у нашој земљи. Премије за произведено и продато млијеко, воће, поврће, право на регресирано дизел гориво, подстицаји за набавку механизације, модернизацију и изградњу прерађивачких капацитета, могли би отићи у историју за велики број произвођача.

Стога воћари, сточари, повртари, ратари и остали који не желе остати без помоћи државе треба што хитније да засучу рукаве и пожуре са припремом документације за регистрацију, јер 30. септембар, када истиче рок, увелико куца на врата.

Лоша вијест за све пољопривреднике који су ову обавезу оставили за посљедњи час јесте да друге шансе неће бити, јер у ресорном министарству тврде да продужења рока нема. Произвођачима су већ једном изашли у сусрет и пролонгирали рок, па то више неће чинити.

Колика год одговорност да се стављала на терет пољопривредника, треба се запитати који су разлози за "бојкот" регистрације, зашто су ратари окренули леђа властитом извору прихода. Ако је судити према изјавама њихових представника све је мање оних који се могу регистровати. Села се осипају, а самим тим се крњи и пољопривредна производња. Становништво све више насељава градове, а производњу парадајза, паприка и осталог поврћа немогуће је преселити на асфалт. Осим тога, ратари су незадовољни и због кашњења подстицаја, али и блокада за извоз. Навикли су да живе од онога што створе са својих десет прстију, тешко подносе неправду, а још теже поплаву увозних производа који им директно уништава оно што створе.

Ипак, сви пољопривредници треба да размисле још једном, јер ако не региструју газдинства остаће без помоћи која им је на располагању, каква год она била. У супротном, незадовољство једних и прописи које кроје други, могли би довести до тога да на трпезама Српске ишчезне и ово мало домаће хране коју имамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана