Косово и CEFTA

Марина Чигоја
Косово и CEFTA

Влада Косова одлучила је да за робу увезену из БиХ и Србије уведе царину од десет одсто. Та одлука, према најавама приштинских медија, требало би да почне да се примјењује већ од 1. јуна.

С обзиром на то да је Косово, као и БиХ и Србија, потписник Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (CEFTA), у којем нису предвиђене царине у кретању робе, више је него очигледно да косовске власти крше овај споразум.

И то није све! Уколико не буду задовољни постигнутим резултатима, власти Косова најављују потпуну блокаду увоза из ове двије земље. Као разлог овакве одлуке наводе чињеницу да продаја производа са Косова није дозвољена на тржишту Србије и БиХ, јер оне не признају независност Косова, а тиме и царинске печате на којима пише Република Косово.

Овакво образложење било би прихватљиво да је поткријепљено истинитим чињеницама. Међутим, истина је мало другачија од оне коју косовске власти вјешто покушавају да прогурају.

Наиме, БиХ је 2006. године закључила споразум CEFTA са тадашњом администрацијом Мисије УН на Косову (УНМИК) и сва документа и печати које је УНМИК издавао признавани су у БиХ. Међутим, власти Косова одлучиле су да умјесто тих користе печате на којима пише Република Косово. С обзиром на то да БиХ није признала независност Косова, логично је да ни печати самопроглашене републике не могу да буду валидни.

И ту, чини се, долазимо до кључне ствари. Није толики проблем то што БиХ и Србија "онемогућавају" увоз производа са Косова, који је и прије овог проблема био минималан, већ је стварни проблем онај политичке природе. Очигледно је да косовске власти питање признавања Косова покушавају да ријеше економским притисцима и отежавањем пословања привредницима из БиХ на овом тржишту.

Надамо се да ће се међународне институције озбиљно позабавити овим питањем и санкционисати Косово.

Већ сада је јасно да би нови намети домаћим привредницима додатно отежали пословање, а то би на крају утицало на смањење њихове конкурентности на том тржишту.

CEFTA споразум подразумијева правила понашања у оквиру слободне трговинске зоне и нико нема права да уводи било какве додатне порезе које овај споразум није предвидио. Надамо се да ће тај принцип бити испоштован и у овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана