Космополитски Београд

Александар Стојановић

Почетком марта Србија је БиХ донирала 5.000 “Астра-Зенекиних” вакцина, а у мору захвалница најгласније је одјекнула реченица министарке иностраних послова Бисере Турковић, која је рекла да је ријеч “о јефтиним вакцинама којима Србија жели да постигне доминацију у региону”.

Та изјава можда и не би била толико спорна да неких 25 дана касније из Београда не стижу слике неколико стотина метара дугачких редова за вакцинацију, а у којима се махом налазе грађани ФБиХ. Истовремено, у Србију су похитали и Албанци, Хрвати су од првог дана долазили, а у редовима није ријеткост видјети ни грађане Сјеверне Македоније, Мађарске или Румуније.

Ово није никаква побједа “југословенства”, нити слике које стижу из Београда имају било какве везе са било каквом утопијском причом коју појединци покушавају да представе. Баш супротно, ова прича је на чистац истјерала све оне гмизавце и дежурне вјеснике србофобије, присталице приче о “великосрпској агресији” и противнике некаквог “српског свијета”. Ове слике срушиле су утопијску причу о Србији и Београду у којима наводно нема мјеста за друге и као центру свих проблема у региону.

Сигурно да је предсједник Србије овакву ситуацију искористио за сопствену промоцију и да је врло вјешто искористио неспособност земаља региона, оних земаља које за све проблеме криве управо Србију. Али може ли неко да га осуђује? Не! Док су појединци обнављали ратну реторику, дижући из гроба Слободана Милошевића и друге ликове из деведесетих година, а све да би прикрили сопствену недораслост тешким временима и дубоке подјеле које су изазвали у својим друштвима, Вучић је мудро избјегавао да упадне у ратнохушкачке реторике и набављао је вакцине са свих крајева свијета којима се данас вакцинишу сви становници земаља региона.

Испразне тврдње, реторике и поруке разних Турковићки, Ђукановића, Бурсаћа и других дежурних србофоба демантовао је сам Београд, а ови дуги редови у којима су били Бошњаци, Хрвати, Албанци Македонци избили су и оно мало смисла што је било у порукама поменутих. Међутим, не треба бити наиван, такви људи се хране изазивањем подјела и србофобије, а наћи ће они већ неки повод да критикују Србију, попут оног “зашто Србија није организовала вакцинацију ближе граници”?! И нека пишу и говоре, јер нема бољег одговора од овог који су дали Београд, Србија и њени грађани.

Док су га својевременом називали блатњавом селендром и касабом, Београд је још једном цијелом свијету показао да је космополитски град, једина метропола региона. И пустите шта пишу, ако желите, идите се вакцинисати. Вакцина вас неће претворити у четнике, просто ћете само заштити своје и здравље људи око себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана