Корупција

Горан Маунага

Најновији извјештај Агенције за борбу против корупције показао је да је борба против тог зла у БиХ борба против вјетрењача и да, у основи, и не постоји.

Доказ за то су и подаци из извјештаја у коме стоји да је у прошлој години Агенција добила 124 поднеска са индицијама на корупцију у ентитетским и институцијама БиХ, да их је доставила на поступање релевантним органима, а да су од њих примљена само 42 одговора.

И не само то. Судски поступак води се у само једном предмету, а провјере и истрага у само 16 предмета јер су надлежни закључили да су у 21 случају пријаве биле неосноване или је донесена наредба о неспровођењу истраге.

То су катастрофални подаци за БиХ, земљу за коју се зна да је окована корупцијом и да ни права борба против те пошасти, чак и да је крајње професионална, не може дати резултате све док корумпирани систем не буде промијењен. 

И најновији извјештај Агенције показао је да је он урађен само због задовољења форме, а да стварне борбе против корупције у БиХ уопште нема, да је привид, не само зато што је пријављен и откривен минималан број тих случајева, него и зато што још ниједан није санкционисан.

То су показатељи који говоре да обичан човјек и правна држава овдје немају никакву шансу и наду, пошто је јавна тајна да су у БиХ корумпирани правосуђе, власт, политичке партије, као и поједини представници међународне заједнице.

То што и многобројне организације цивилног друштва под плаштом борбе против корупције БиХ користе као полигон за зараду и трошење милиона марака на сумњиве активности, само говори о томе да је БиХ на корак да постане црна рупа.

Посебан сегмент у тој квазиборби против корупције у БиХ је и непостојање праве заштите особа које пријављују корупцију. Наводно, на рјешењу тог проблема много је рађено прошле године, али је чињеница да се људи и даље боје да пријаве корупцију у институцијама БиХ чак и онда кад су је жестоко осјетили на својој кожи. 

Постоји Закон о заштити оних који пријављују корупцију, спроведен је процес доношења интерних правилника за пријављивање корупције и заштиту "пријавилаца", а све институције БиХ донијеле су правилнике о томе. Али све то нема никаквог ефекта без јаке друштвене свијести које, опет, нема без праве правне државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана