Корупција

Свјетлана Шурлан

БиХ се веома ријетко налази у самом врху свјетских земаља по разним параметрима, али по распрострањености корупције многи могу само да јој гледају у леђа.

Ситуација је одавно алармантна, али још горе од тога је што мало ко повлачи конкретне потезе да би се ова земља извукла из блата корупције у које је поштено загазила.

Многи извјештаји, од домаћих, преко регионалних до страних агенција и организација које се баве борбом против корупције, показали су да је БиХ далеко од истинске намјере и жеље да, ако не до краја искоријени корупцију, онда макар да њене размјере сведе у неке мање оквире.

На катастрофално стање у коме постоје само празне ријечи и још више празног хода указали су поново и ревизори. Да ли ће се неко, за промјену, коначно ухватити посла након њиховог посљедњег извјештаја, биће познато наредног љета када буду сумирали понашање руководилаца и стање у институцијама у овој години.

До тада одговорност је у рукама оних који су показали да, осим што просипају празну причу, мало шта могу да ураде. А можда и не желе.

Борба против корупције мора да буде јединствена јер би било који други пут или начин тешко могао да да резултате који су овој земљи и те како потребни за корак напријед. Овакво стање може само да је врати неколико корака уназад, а до ивице провалије остало је веома мало. Тога су, према анализама, свјесни и потенцијални инвеститори који су без размишљања окренули главу од земље у којој корупција, као мало шта, цвјета.

Неке ствари морају што прије да буду сасјечене у коријену, а љествица одговорности подигнута доста више.

БиХ је ове године добила нову Стратегију за борбу против корупције до 2019. и Акциони план за њено спровођење. То је почетна станица, а остало је на институцијама и одговорнима у њима чији су задаци сажети у тим документима.

Ти планови не смију и овог пута, као у ранијим годинама, да остану мртва слова на папиру, а сваки нерад треба да буде на неки начин санкционисан.

Корупција мора да буде протјерана из институција на свим нивоима власти у овој земљи и то у што већем обиму.

На надлежнима је тежак посао јер је корупција, захваљујући њиховој досадашњој неодговорности, пустила јаке коријене и биће тешко поправити стање у кратком периоду. Ипак, ако постоји истинска воља, ништа није немогуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана