Корупција

Свјетлана Шурлан

Згртање пара на сумњив начин звијезда је водиља многобројних запослених по здравственим и другим установама у којима грађани на било који начин покушавају да остваре своја права.

Већ годинама није никаква тајна да се до здравствене заштите или до иоле озбиљнијих потврда долази узимањем мита. Некада су то бомбоњере, а некада и десетине хиљада марака. Људи у својој безизлазној ситуацији најчешће пристају на то, плаћају, задужују се и не пријављују оне које поткупљују, а све због страха да ће им бити ускраћена пријеко потребна помоћ.

Ових дана у РС на видјело излази и други аспект корупције, односно да су доктори, као и други службеници и од здравих људи узимали паре, и то за лажне дијагнозе. Касније се по аутоматизму, годинама, пљачкао Фонд ПИО, односно републички буџет.

Акција “Лото”, која се спроводи посљедњих дана у Републици Српској, показује сву величину организованих криминалних група посредством којих је обављана пљачка.

Откривено је да су запослени у надлежним установама налазили људе заинтересоване да добијају инвалидске пензије, а од њих узимали и до 8.000 марака да то “среде”. Тим парама су највјероватније поткупљивани сви у ланцу доношења рјешења, којим се касније извлачио новац из буџета.

Координисаним активностима надлежних за сада је откривена једна таква група која је дјеловала у бањалучком Фонду ПИО и Клиничком центру у највећем граду Српске.

Питање је колико је оних који су зарадили лажним издавањем потврда о лијечењу, дијагнозама и на крају издатим рјешењима за пензионисање. Питање је и за колико је буџет оштећен управо њиховим посредством. Одговор ће свакако морати да дају истражни и правосудни органи, ако им је имало у интересу да се врати повјерење у њихов рад.

Надамо се да ће се откривање одговорних и њихова хапшења наставити. Јер корупцији се мора стати у крај. А то се може и мора урадити оваквим акцијама, којих треба да буде више.

Само тако ће се вратити повјерење у институције, а Фонд ПИО сасвим сигурно неће бити у дубиози у којој је сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана