Корупција

Свјетлана Шурлан

У Републици Српској скоро свакодневно потребно је подмитити оне од којих нам зависе иоле битније ствари у животу.

Тако је мито у облику кафе и шећера, бомбоњера, пића, па до  новца, скупоцјених часовника, парфема, прихватљива категорија за већину радника у јавној управи, образовним и здравственим институцијама, полицији и правосуђу...

Није потребно говорити да постоје и они који за учињену корист добијају аутомобиле, станове, земљиште, што је, мора се признати "на вишем нивоу" и не користи га велика већина становништва. Кафа и чоколаде прихватљивији су им.

Да је корупција дубоко укоријењена у нашем друштву, потврђује и чињеница да народ у РС данас муку мучи чак и када треба да овјери здравствену књижицу.

Ово је само један од примјера који показују степен коруптивности од најнижег нивоа.

Још већа мука снађе оне који, с тако овјереном књижицом, стигну у болницу. Свима је јасно да би се, када би којим случајем медицинске сестре биле претресане при одласку с посла, код њих нашло много различитих кондиторских производа и других поклона које су добиле само, ето, да припазе пацијента. Докторима и вишим званичницима за њихов рад, који им је иначе плаћен, потребно је издвојити и по неколико хиљада марака.

Исти принцип је и у другим областима, од уписа у школу до оцјењивања, а евидентно је и да дјеца све више носе поклоне учитељицама, а све чешће излазе са минимумом знања из школа.

О налазима корупције проговорила је и Влада РС која је утврдила Нацрт стратегије борбе против корупције и идентификовала најважније области у којима је корупцију потребно сузбити.

Одлучност и политичка воља су изражени, а нису се штедјели ни властити кадрови од чињенице да су подложни корупцији.

Проблем је детектован, а сада слиједи најтежи дио. Борити се против корупције.

Колико ће институције бити спремне да се боре против корумпираних појединаца у својим редовима, један је од највећих испита за њих саме.

Указати прстом на некога ко воли да "узме са стране", неће бити довољно. Тек када они буду кажњени због таквог понашања, моћи ћемо да кажемо да је борба против корупције почела у свој својој пуној снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана