Корупција

Свјетлана Шурлан

С обзиром на то колико су институције у БиХ спремне да се ухвате у коштац са било каквим проблемом, питање је колико ће БиХ далеко догурати на путу свих могућих позитивних интеграција, којима тобоже толико стреми.

Одговор је лак, како се ништа није започело како треба, тако се неће далеко ни стићи. БиХ ће остати и даље на маргинама цивилизованог свијета и земаља спремних да раде у интересу грађана.

Много је неријешених питања, још више оних који као раде на њиховом рјешавању, а сасвим мало видљивих резултата.

Такво је стање и у области борбе против корупције, која је у свим земљама бивше Југославије сазрела двадесет година послије рата, само у БиХ није. Бар не толико да јој се посвети бар половина институција надлежних за креирање бољег живота.

Такозвана посвећеност БиХ обезбјеђењу бољег живота својим грађанима огледа се у многобројним стратегијама, акционим плановима, програмима, који се послије усвајања баце у ладице министарских, директорских, чиновничких, службеничких столова... Ту тако леже и нико на њих не обраћа пажњу и не брине се да ли их треба поштовати.

Онда се, поред многобројних институција надлежних за иста или слична питања, оснује још једна, која се мора за нешто закачити, па се сјети списа забачених у ладицама и одлучи да подсјети све друге на њих.

Та ситуација десила се са Aгенцијом за борбу против корупције БиХ, која постоји већ годину и по, а као и да не постоји, а која је од свих институција у БиХ затражила резултате спровођења Стратегије за борбу против корупције.

Како у БиХ никога ништа није брига, чак 40 одсто институција није ни одговорило Aгенцији, односно није се ни забринуло што их неко пита за то. Осталих 60 одсто је одговорило, али су то била обавјештења како нису надлежни или нису обавезни.

Жалосно је, а истовремено и смијешно, јер једно без другог не иде у БиХ, да нека од институција сматра да не треба да води борбу против корупције. A управо то су саопштили Министарство финансија и трезора, ВСТС, Централна банка и Спољнотрговинска комора БиХ.

Истина је да су се ове институције бар удостојиле да се огласе, за разлику од осталих, али с обзиром на њихове надлежности, срамотно је да кажу да нису обавезни да се боре против корупције.

Сасвим сигурно је да ће интеграције, а самим тим и бољи живот у БиХ, остати и даље пусто слово на папиру, баш као и поменута Стратегија.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана