Корупција у правосуђу

Горан Маунага

Нико није крив док се то не докаже, па тако ни портир Основног суда у Бањалуци Петар Божић, који је осумњичен за кривично дјело противзаконитог посредовања и којег је судија Давид Томић одмах ослободио без одређивања притвора, али необориви докази које је прикупила полиција, као и признања свједока такви су да већ можемо говорити о Божићевој кривици.

И не само Божићевој, јер су већ незванично позната и имена корумпираних судија и тужилаца, који су били у “дилу” с њим. A позната су и имена бањалучких криминалаца са којима је Божић уговарао послове.

Почетна грешка правосуђа направљена је и одмах послије откривања Божића као таквог, односно одмах на почетку његовог процесуирања, јер је тужилаштво хитно требало да тражи изузеће Основног суда у том процесу, пошто је осумњичени запослен у тој институцији, у којој ће му судити колеге, што, најблаже речено, личи на сукоб надлежности.

Божић је био све, прије него портир бањалучког Основног суда. Човјек је на вези држао велики број и судија и тужилаца, а његова “портирска агенција за рјешавање предмета по свим кривичним дјелима” функционисала је беспријекорно од јануара прошле до фебруара ове године.

Осим тога, полиција Божића сумњичи и да је директно умијешан у паљевину бањалучког Основног суда у новембру 2010. године, када су изгорјели сви докази, међу којима су били и они о крађи возила у организацији шефа ауто-мафије Милана Ћосе.

Поред поменутих чврстих доказа о незаконитом посредничком пословању и корупцији, који судији Томићу ништа нису значили, он Божића ни приупитао није о тој паљевини.

То је, заиста, невјероватно за једног судског и правног стручњака, али његов професионализам тек би требало на тапет да дође сада, послије недоношења одлуке о притвору. A доношење “забране посјете и приласка суду на ближе од хиљаду метара” је обична глупост у односу на оно што ће Божић урадити у контакту са свједоцима, уз отворену могућност конструкције догађаја.

Овакав почетак, наравно, не даје наду да ће покренути судски процес тећи како треба, према закону, праву и правди. Aли ако корумпиране судије и тужиоци, који су у договору с Божићем у институцији богиње правде на такав начин зарађивали додатне суме, а већ се зна о коме је ријеч, не буду осуђени на поприличне затворске казне, ми, обичан народ, заиста немамо шта да очекујемо од живота и рада у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана