Корупција и мито

Жељка Домазет

Да су у БиХ корупција и мито далеко ближи од права и правде показала су и најновија истраживања која су у овој земљи заједно спровели представници Европске уније и Уједињених нација.

Према том извјештају, ова земља је огрезла у корупцији која је четврта по реду пошаст нашег друштва одмах иза незапослености, сиромаштва и рада владе. Фрапантно је и то да свако ко призна да је барем једном давао мито, у просјеку заправо даје мито пет пута или једном сваких десет седмица, што практично значи да су мито и корупција много заступљенији него што су истраживања утврдила.

Чињеницу да се изгледа у БиХ вјерује једино у новац потврђује и податак да се готово 80 одсто подмићивања врши у кешу. Констатација да просјечна висина износа који се плаћа за подмићивање износи 220 марака доказује да у овој земљи није само кулоарска прича како се подижу кредити да би се "неке ствари средиле у четири ока" и да новац врти гдје бургија неће.

Томе у прилог иде и податак да је међу онима који су добили посао у посљедње три године у некој јавној установи гдје су плате загарантоване, чак 14 одсто њих то остварило захваљујући миту.
Податак да нема значајних разлика у распрострањености подмићивања између урбаних и руралних подручја показује да корупција у БиХ једнако успијева и у граду и у селу, те да је то у БиХ изгледа једина воћка којој ни суша ни поплаве не могу наудити.
Констатација да је подмићивање много чешће у ФБиХ него у Републици Српској, те да за митом и корупцијом лакше посежу мушкарци него жене само је привремена утјеха за оне који су позитивнији, јер пред чињеницом да су миту склони чак и они који би требали да га санкционишу не говори ништа друго до да ће још много времена проћи да се ова пошаст у БиХ сведе на најмању мјеру.

Томе у прилог иде и податак да се у више од пола случајева мита и корупције у овој земљи, која безглаво губи везу са сваким редом и законом, мито отворено тражи.

Не буде ли се у овој земљи коначно почело обрачунавати са свим облицима корупционаштва и митоманије врло брзо ће доћи у ситуацију да ће се окитити епитетима којима се будала поноси, а паметан их се стиди. То јој ни у ком случају неће трасирати пут ка Европској унији, него ће је одвести на странпутицу из које је ни баснословни износи мита неће избавити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана