Корпоративна параноја

Данијела Бајић

Са једне стране имамо оправдања која више вуку на корпоративну параноју и огледају се у традиционалном вјеровању да су једино паре у руци најсигурније паре на свијету.

Ништа кредитне картице, ништа банкомати. Дај ми паре, даш ми паре и готова прича.

И онда имамо редове испред банака на овоседмичних 40 степени Целзијуса, углавном без тенде код улаза, а обезбјеђење због короне унутра пушта највише четворо клијената.

Питајте их колико пута дневно позову хитну помоћ и добићете комплетну слику. Са друге стране имамо својеврсни корпоративни комфор који су нам донијели ново доба и нове технологије.

Он се огледа у коришћењу апликације и плаћању рачуна од куће, из кафића, са плаже или викендице, без обзира на празнике и нерадне дане, уз мање провизије и уштеду времена, а да се при томе не размишљања о вирусу корона и штетном дјеловању УВ зрачења.

Ако се овако посложе ствари, логично би било очекивати да сви користе опцију број два, али то ипак, судећи по статистици, није случај.

Рачуне на клик измирује тек 179.000 грађана, што је у неку руку и очекивано, јер ако на поштовање традиционализма који не познаје године додамо информатички неписмене пензионере, то вам је ту негдје.

Највише их, наравно, користе платне картице за плаћање робе и услуга, као и подизање готовине на банкоматима, а предност дају мобилном банкарству у односу на интернет банкарство, јер за то није потребна богзна каква мудрост.

Додатни “проблем” је то што се за сваку комоцију банка на занимљив начин огради и, наравно, наплати услугу.

Број техно освијешћених ће вјероватно минимално расти наредних година, али сигурно не драстично.

Све због тога што наш човјек под старе дане сигурно неће пригрлити нове технологије.

А оне се у свијету мијењају из дана у дан, па је, из ове перспективе, још мања вјероватноћа да ће банкарски или трговачки сектор натјерати наш народ да, на примјер, плаћа рачуне или артикле скенирањем кодова.

Или криптовалутама које, као непознату територију, у широком луку заобилазе и искуснији програмери из Српске.

Таква реалност је одмах ту иза врата. Проблем је што ће брава да зарђа док их ми не отворимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана