Корона у опозицији

Дарко Момић

“Ковид 19” је праведнији од закона. Код њега не вриједи ни посланички, а ни страначки имунитет.” Познати бањалучки писац и афористичар Миладин Берић овом изјавом јуче је у дневном листу “Еуроблиц” заслужио мјесто у рубрици “Блиц хит”, али када се посложе чињенице, биће да је тек допола у праву.

 

Наиме, када говоримо о политичким функционерима, код нас су до сада на вирус, пред којим је клекнуо цијели свијет, позитивни били прво шефица посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, потом потпредсједник Народне скупштине РС и функционер Уједињене Српске Милан Петковић па потпредсједник и посланик Социјалистичке партије Срђан Тодоровић и замјеник шефа Клуба посланик СНСД-а у републичком парламенту Срђан Мазалица.

С друге стране, “част опозиције” бранио је само некадашњи високи функционер ПДП-а Зоран Ђерић, који се међу првима заразио и, на срећу, послије озбиљних симптома, са успјехом изборио са овим вирусом. Мали проблем је што у његов опозициони статус одавно нико не вјерује, поготово што се сада налази на функцији генералног секретара Предсједништва БиХ, што значи да му је први претпостављени српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик. Они који боље познају Ђерића сигурно ће вам рећи да он одавно прижељкује да му Додик буде шеф, односно да никада није прежалио излазак ПДП-а из коалиције са СНСД-ом. Али то је тема за неки други пут и за оне којима “предаја јасеновачке грађе” смета сада, а није им сметала када су били у Влади Милорада Додика. Кхм!

Елем, није вирус корона нешто с чиме треба збијати шале, али Берићев хит спојен са наведеним чињеницама просто тјера на шеретски закључак. А шеретски закључак у његовом маниру који потврђује тезу да је само допола у праву гласио би, дакле, да опозиција не може да добије ни корону, а камоли гласове?! Да не би звучало злобно или злокобно, нико опозиционарима не жели да добију корону, далеко било, али како сада стоје ствари, то је једино “позитивно” што им се може десити.

Хтјели признати или не, на предстојећим локалним изборима, који би требало да буду одржани 15. новембра (иако ни то није сигурно), они нису фаворити, тако да им евентуално одгађање “празника демократије” сигурно више иде у прилог, него владајућој гарнитури. А пошто послије усвајања буџета у Представничком дому БиХ, додуше из другог пута, готово сигурно слиједи његово усвајање и у Дому народа, јасно је да једини разлог за одгађање избора може да буде, не дао Бог, само катастрофална епидемиолошка ситуација, односно вирус корона. А опозиција, као што смо рекли, с тим не стоји баш “најбоље”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана