Корона посустаје

Милијана Латиновић

Вирус корона је и даље ту међу нама, али значајно слабији у односу на протекле мјесеце, толико да сваки нови извјештај о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској улива наду и охрабрење да смо најгоре прошли. Коначно су бројке пале, па ваљда ће и корона пасти.

И овај крај прољећа некако мирише на побједу, на сва она прољећа прије пандемије у којима се будио живот, а мирис липе и кестена удисао пуним плућима. Али још није готово.

Иако су мјере ублажене, а бројке много мање него протеклих мјесеци радовати се треба са опрезом, водећи рачуна о себи и онима које волимо.

Корак по корак након 14 мјесеци мукотрпне борбе за сваки дах, за живот, након закључавања и строгих мјера, које су биле неопходне, живот се постепено враћа у нормалу.

Без обзира на то, одговорности и опреза не смије да мањка  јер вирус није нестао. За прославу побједе је још рано иако бисмо сви најрадије свирали крај корони и пожељели добродошлицу нашем нормалном животу.

Ово љето морамо бити изнад свега мудри, да не дозволимо да се сићушни вирус поново разбукти негдје из прикрајка и што би народ рекао не удари нас репом.

На путу до коначног краја вируса помоћи ће нам и вакцинација.

С обзиром на то да се епидемиолошка ситуација смирује и да је доста повољнија, и здравство је продисало, а самим тим и капацитети за вакцинацију су већи. У складу са дозама вакцина које буду пристизале, из дана у дан вакцинисаних ће бити више, а корона ће, уз одговорно понашање појединаца, имати све мање шансе да узврати ударце.

Сада више него икада, сви без изузетака, треба да се уозбиљимо како би у овој дуготрајној борби која је однијела многе животе и исцрпила све могуће ресурсе здравства, привреде и свих других сегмената живота, на крају ипак могли да кажемо да је готово и да смо побиједили.

А побиједићемо, морамо, због свих оних који нису успјели да се изборе са овом пошасти која је свијет окренула наопачке и због свих оних које једва чекамо да загрлимо без страха да ћемо им донијети вирус.

Много труда, непроспаваних ноћи и одрицања је иза нас и сада више него икада морамо повести рачуна да све што је постигнуто не падне у воду. Одговорно понашање и поштовање епидемиолошких мјера и даље остају у врху листе приоритета. Бољи рецепт за побједу немамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана