Корона није на одмору

Милијана Латиновић

Сезона годишњих одмора је у пуном јеку. Кафићи и плаже су пуни, а епидемиолошке мјере готово нико и не помиње више, изузев оних ријетких, савјесних грађана који нигдје не улазе без маске на лицу.

Али вирус корона није на одмору, хтјели ми то признати или не.

И даље је ту, вреба из прикрајка и с обзиром на то колико смо се сви опустили, питање је само дана када ће букнути поново.

Ми треба да одлучимо да ли ћемо том сићушном вирусу, који већ годину и по дана држи конце у својим рукама, дозволити да и даље диктира темпо нашег живота. Можда на почетку пандемије нисмо имали избора. Све је било непознато и грађанима и љекарима, вирус, симптоми, методе лијечења. Многи су, нажалост, на најтежи начин научили о каквој пошасти је ријеч. Много битака је изгубљено, али не и рат, а најјачи савезник у савладавању вируса корона је вакцинација, у коју се уздају и здравство и привреда и сви они којима је стало да што прије скину маске с лица и наставе да живе и раде нормално.

А да би што прије досегнули тај циљ, Српска је набавила довољне количине различитих вакцина, отворила пунктове за масовнију имунизацију и пружила прилику свима да заштите себе, јер штитећи себе штитимо и своје најмилије. Осим здравствених радника који апелују да се што прије вакцинише што већи број грађана, свакодневни апели стижу и из привреде. Да бисмо могли да радимо, морамо бити здрави и то је једини рецепт да се опоравимо, не само у здравственом, већ и економском смислу.

То што корона тренутно мирује идеална је прилика да се заштитимо и колико-толико спремни дочекамо јесен, с обзиром на то да епидемиолози већ за крај августа и почетак септембра најављују четврти талас пандемије, који ће, како кажу, бити талас невакцинисаних.

Дефинитивно никоме није у интересу да постане дио корона статистике, каква год она била. Корак по корак, након годину и по мукотрпне борбе за дах, за живот, након закључавања и строгих мјера, које су биле неопходне, продисали смо сви.

Због свега што смо прошли и ваљда и понешто научили и даље морамо остати будни и не дозволити да неопрезним понашањем угрозимо себе или своје ближње. Не смијемо дозволити да нас вирус надмудри сада само зато што нам је досадило да носимо маску и дезинфикујемо руке.

Вакцина је наш савезник и уз одговорно понашање савладаћемо сваки наредни талас кад год дошао. Ми треба само да заврнемо рукав и чувамо себе и оне које волимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана