Кормакова за памћење

Вељко Зељковић

Запослени у Канцеларији Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Бањалуци се не осјећају безбједно у највећем граду Српске. Наведено је то у званичним документу Стејт департменту у коме се, између осталог, истиче како амерички службеници у Бањалуци раде у “релативно напетом непријатељском и политичком и друштвеном окружењу”, те је затражено да се ова канцеларија пресели у мирољубивији Мостар.

 

 

 

Није наведено, а ни образложено, зашто се они тако осјећају.

Зашто окружење у ком раде и бораве доживљавају непријатељским, те шта је то толико “напето” да страхују за своју безбједност.

Овај потез појединих америчких званичника који су послати  на службу у БиХ, може се коментарисати на неколико начина. Први. Запослени у овој канцеларији већ годинама инсистирају да им се омогући да изврше одређене грађевинске “преправке” на овом добро утврђеном објекту. Није им допуштено. Ако им је ово био мотив зашто су се одлучили да затраже пресељење, онда ОК. Али, бар онда није требало да измишљају да раде у непријатељском окружењу.

Шта је непријатељско окружење амерички званичници могли су видјети и на својој кожи осјетити у Сарајеву, када је Мевлид Јашаревић пуцао из ватреног оружја по Амбасади САД у БиХ.

Тога у Бањалуци никада није било. Никада ниједан амерички званичник није доживио неку непријатност, а објекат ове канцеларије изложен био каквој врсти уништавања.

Па чак ни када су студенти Универзитета у Бањалуци 2008. године одржали мирне протесте пред овом канцеларијом. Повод - Косово.

У конкретном случају, овај документ највјероватније је настао као плод политичке нетрпељивости. Па и личне.

Морин Кормак, одлазећи амерички амбасадор у БиХ, никада није крила да баш и “не мирише” власти у Српској, а поготово њеног предсједника.

Мотив постоји. А циљ? Па да се Република Српска поново оцрни у свјетској јавности и покаже као мјесто у ком није безбједно битисати, а ни радити.

Ова “теорија” вјероватно и највише “пије воде”, јер је поменути документ објављен 20. августа ове године, у вријеме када је Кормакова већ знала да више неће обављати амбасадорску функцију у БиХ. Вјероватно је иза себе хтјела оставити нешто по чему би је памтили. 

Из Амбасаде САД у БиХ нису хтјели потврдити, али ни демантовати постојање поменутог документа. Тек кратак коментар - “у овом тренутку нема планова за пресељење канцеларије у Бањалуци”.

У овом тренутку!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана