Коридор живота

Вања Штрбац
Коридор живота

Прије тачно 18 година, припадници Војске Републике Српске и Специјалне бригаде тадашњег МУП-а Републике Српске Крајине су, у операцији "Коридор живота", ослободили пут према Србији и успоставили копнену везу између источног и западног дијела Републике Српске.

Директан повод ове операције била је смрт 12 тек рођених беба, које су умрле због недостатка кисеоника у бањалучком Клиничком центру.

С правом операцију "Коридор живота" називају најхуманијом и најсвјетлијом у историји ратова српског народа, јер била је то борба за живот или смрт.

Милион и по Срба мјесецима је било блокирано и заробљено у муслиманско-хрватском војном обручу. У том обручу нису имали основна средства за преживљавање.

Aвиону, који је требало да из Београда достави кисеоник неопходан за бањалучко породилиште, Савјет безбједности УН је забранио летове над територијом БиХ.

Упркос бројним апелима, авион са боцама кисеоника дозволу за полијетање није добио. A, када се угасила и дванаеста звјездица, дванаести тек рођени живот у бањалучком Клиничком центру, за српску војску више није било дилеме.

Они су се одлучили за живот!

Надљудским напорима, 8. јуна 1992. године кренули су у пробијање пута живота и успјели да савладају муслиманску и хрватску војску на Видовдан, десет дана послије почетка пробоја коридора.

Жеља да се више нити један живот не угаси због одлука господара рата, омогућила је српској војсци са савлада бројчано надмоћније непријатеље.

Овом хуманом акцијом, живот је однио побједу.

Нажалост, они који су доносили одлуке, ко има основна људска права, а ко нема, ни дан данас нису одговарали за смрт дванаест бањалучких беба.

Дванаест звјездица угашено је и прије него што су имале прилику да удахну живот.

Монструозна одлука моћника рата остаје да нас вјечно подсјећа на овај тужан догађај, који мора бити и подсјетник генерацијама које долазе.

Да се никада не заборави присилно гашење младих живота и напори српске војске да се такве несреће никада више не догоде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана