Корида и замјена теза

Горан Маунага

Забрана одржавања "Грмечке кориде" на Међеђем брду слика је праве, стварне БиХ и лажних тврдњи бошњачких вођа о жељи за миром и суживотом.

Она више није ни дио мозаика неуспјелог покушаја стварања јединствене, унитарне БиХ.

Та забрана је слика стварања шеријатске БиХ, уз замјену теза, уз ревизију историјских факата и уз, најстрашније, рехабилитацију фашизма.

Послије фетве тадашњег реиса Мустафе Церића 2012. године "Грмечка корида" је забрањивана, уз изговоре о недеминираности арене на којој бикови одмјеравају снаге још од 1772. године.

Ове године у одлуци власти о забрани одржавања први пут је као разлог наведен и геноцид наводно извршен на том мјесту током Другог свјетског рата.

Уз спомињање, у полицијској забрани, за припаднике Армије РБиХ очито спорног Илиндана, 2. августа, као дана кад је требало да се одржи корида, сада је јасно да би овогодишња одлука власти Унско-санског кантона, односно ФБиХ, могла да буде дефинитивна и коначна за све долазеће године.

А да је у овом случају ријеч о замјени теза, показује то што је у овом случају стријељање седам усташа по одлуци партизанског војног суда одједном постало "геноцид над недужним бошњачким жртвама", што је, свакако, увреда и велико блаћење жртава из овог рата, али и бошњачког народа.

Ту се заправо ради о покушају ускраћивања права на његовање традиције српског народа, уз директан удар на права српских повратника. Да је тако, показује то и што власти Унско-санског кантона нису изашле у сусрет организаторима ни када су умјесто 2. августа тражили било који други датум за одржавање кориде на Међеђем брду.

Али овдје је, очигледно, ријеч о крупном политичком питању на чије рјешавање очито не може да утиче ни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Зато би власти у БиХ и ФБиХ требало да се питају шта би било у случају да представници Бошњака у РС пријаве неки скуп, а он буде отказан уз образложење попут овога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана