Корићанске стијене

Горан Маунага
Корићанске стијене

Судски процес у "случају Корићанске стијене" неће нимало бити једноставан како је то изгледало приликом доношења првостепене пресуде којом су четворица осумњичених осуђена на укупно 86 година затвора.

Наиме, апелационо вијеће Суда БиХ уважило је жалбу одбране и укинуло ту пресуду.

Поента је у томе што су свједоци Тужилаштва БиХ Витомир Лакић и Лука Гњатовић изјавили да су их истражиоци тог тужилаштва Мевлудин Мујезиновић и Ејуб Зукић присилили да потпишу изјаву да су на Корићанским стијенама у августу 1992. године, кад је стријељана група Бошњака, видјели извјесног Душана Јанковића који је на основу те лажне изјаве осуђен на 27 година затвора.

За сада нико не може тврдити уз стоодстотну тачност шта је у свему истина, зато тек у другостепеном поступку слиједи прави посао.

Наравно да нико ову промјену претходне изјаве свједока неће узети здраво за готово, али сигурно је да постоји начин да се без грешке провјери да ли су истражиоци тужилаштва Мујезиновић и Зукић заиста пријетили Лакићу и Гњатовићу затвором у трајању од пет година и високом новчаном казном ако не потпишу да су видјели Јанковића на Корићанским стијенама.   

Баш зато правосуђу БиХ требало би да тек предстоји квалитетна, професионална и непристрасна истрага којом се може доћи до истине. Aли ради се о питању могу ли уопште правосудне институције у БиХ уопште спровести такву врсту истраге и, ако могу, хоће ли нека политичка одлука из позадине бити јача од те истине до које се буде дошло.

Кад је ријеч о изнуђивању изјава, ако се то покаже тачним и у овом случају, не би било први пут да је присила примијењена у раду припадника SIPA и Тужилаштва БиХ са свједоцима.

У "случају Кравица" Тужилаштво БиХ поводом сличне теме већ је саслушало Бајру Куловца, бившег истражиоца SIPA који је данас запослен као инспектор у Дирекцији за координацију полицијских послова БиХ.

Чак 17 свједока на главном претресу у том предмету признало је да су им изјаве изнуђене, да су уцјењивани и оптуживани. Од њих 11 изјаве је узимао Куловац, а иако су свједоци спомињали и присилу тужилаца Тужилаштва БиХ Ибре Булића и Кваи Хог Ипа то у Тужилаштву нису узели за озбиљно.

Само су напоменули да Хоп Ип више не ради у тој институцији, а о саслушању Куловца Дирекцију нису ни обавијестили, што им је била обавеза.

Сада само можемо, не без разлога, страховати од једног: Да ће у сваком случају, без обзира на то до чега ће се доћи у вези са изјавама свједока Лакића и Гњатовића, јавност бити обавијештена да је лажан онај њихов исказ у коме тврде да су им изјаве изнуђене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана