Корак за боље сутра

Милијана Латиновић

Без потомства ниједан народ на планети нема перспективу, а да би колико-толико зауставила бијелу кугу која већ одавно узима данак, Република Српска је крајем 2017. године одлучила да за сваку незапослену мајку породиљу обезбиједи мјесечни додатак у износу од 405 марака.

За четири године, колико се исплаћује, помоћ је стигла на адресе 19.245 мајки, а за те намјене издвојено је скоро 90 милиона марака.

И то није мало. Неко ће рећи да је требало и могло више. Тачно, али у сваком случају је боље него ништа.

Они који у свему виде нешто лоше и о овој пронаталитетној мјери говоре да је износ који добијају мајке сића у односу на четвороцифрене плате појединих политичара. И то је тачно.

Али не треба у сваком кораку за боље сутра, па макар био и пужев, тражити нешто лоше, већ покушати то што имамо унаприједити, помоћи да се обезбиједи више, да свакој будућој мајци сутра буде боље.

Најлакше је кукати и тражити кривце.

Од 2002. године природни прираштај је негативан, односно сваке године више људи умре него што се роди.

А кривци за лошу демографску слику у Републици Српској већ годинама смо сви. Од појединаца који чекају да им се све коцкице у животу поклопе па да тек у трећој, неријетко и у четвртој деценији, постану родитељи, до оних који доносе одлуке.

Сигуран посао, солидна плата и кров над главом за већину су предуслов да би уопште почели да размишљају о формирању породице.

Они који одлуче да имају троје, четворо или више дјеце су права ријеткост и могу се избројати на прсте једне руке. Зашто?

Зато што стрепе како ће отхранити и једно дијете. Стрепе да ли ће од радничких плата, почесто само једног минималца у домаћинству, имати довољно за пелене, храну и одјећу за једно, а камо ли више дјеце.

Они који се више залажу за права мајки и родитеља кажу да је матерински додатак почео дјелимично да мијења ту тмурну слику наталитета у Српској. Многи су због те пронаталитетне мјере осјетили какву-такву сигурност и подршку и лакше одлучили да стварају породицу. Неки још чекају.

Покренута је и иницијатива да Република Српска добије закон о мајци, којим би се свим мајкама са четворо и више дјеце обезбиједила просјечна плата. Уколико закон буде усвојен, бројне бенефите имаће свака мајка.

Све те пронаталитетне мјере дају нам за право да се надамо да ће бијела куга за годину, двије у Српској бити прошлост те да ће на сваком ћошку широм наше Републике убудуће одјекивати само дјечија граја и смијех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана