Корак уназад

Милош Васиљевић
Корак уназад

Вјерски великодостојници требало би да на овим трусним подручјима спуштају тензије, позивају на мир, шире љубав и вјеру, ма коме се Богу молили, и буду спона између народа који овдје живе.

Поруке, односно стријеле које је одаслао имам Амир Махић из Козарца крај Приједора, гдје је Светог Саву назвао зачетником фашизма, а православну цркву “сектом” само су долиле уље на ватру.

Обични људи се питају куда све ово води. Зашто они подгријавају ситуацију, не бирајући ријечи? Да ствар буде гора, и хоџа из Бихаћа Мухарем Штулановић наставио је са вријеђањем називајући Републику Српску “геноцидном творевином која се окотила 9. јануара”. Одакле му право за такво нешто? Да ли је дотични уопште свјестан колико вријеђа Србе?

Говор мржње шири се ни мање, ни више него из џамије. Богомоље би требало да сабирају људе и буду путоказ ставу да ту живе њихове комшије друге вјероисповијести, са којима је живот и сарадња могућа. Нажалост, овдје имамо чисту супротност. Овакви иступи БиХ враћају корак уназад, ако је уопште и ишла напријед.

И док у већини случајева, иза маргина популарности и друштвених мрежа, Срби и Бошњаци имају коректан однос у мултиетничким градовима, гдје дијеле добро и зло, овакве квалификације и напади имама опомињу нас да су скренули са правог пута. Тензије се не спуштају, што потврђује и јучерашњи натпис “Алаху-екбер” у Бањалуци, и то у близини дјечијег игралишта, исписано зеленом бојом са јасним симболима звијезде и полумјесеца.

Исламска заједница у БиХ ургентно мора да упути извињење Српској православној цркви како би се тензије смириле, јер коме овакве поруке могу добро донијети? Уз то, политички естаблишмент у ФБиХ не смије да ћути, јер ако се не огласе, значи да то и одобравају.

Вербални радикализам, који је присутан посљедњих мјесеци, потребно је у коријену пресјећи.

Сјетимо се и фудбалског турнира и сарајевских узвика “Убиј Србина”, а што је поражавајуће, баш то су пјевала дјеца која једва и да знају писати слова.

Да би баш та дјеца одрастала у нормалној атмосфери као и њихови вршњаци, ма било које вјере и нације, важно је и да црквени великодостојници понесу функције које обављају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана